GEVORKYAN oznamuje záměr přechodu z trhu PX Start na trh PRIME

Zároveň společnost diskutuje možnosti duálního listingu s Burzou cenných papírů v Bratislavě...

GEVORKYAN oznamuje záměr přechodu z trhu PX Start na trh PRIME
Štěpán Křeček
Štěpán Křeček

Globální dodavatel a technologický lídr v oboru práškové metalurgie, společnost GEVORKYAN, a.s., oznamuje svůj záměr přejít z trhu PX Start Burzy cenných papírů Praha na její regulovaný trh PRIME, a to do konce roku 2023. Součástí záměru přechodu na trh PRIME aktuálně není nová emise akcií společnosti (SPO). Zároveň společnost diskutuje možnosti duálního listingu s Burzou cenných papírů v Bratislavě, avšak zdůrazňuje, že se nejedná o stahování akcií z pražské burzy, která pro společnost i nadále zůstane primární burzou.

Zakladatel společnosti a majoritní akcionář Artur Gevorkyan záměr přechodu komentoval slovy: „Mám takové tušení, že už jsme dospělá ryba a patříme do velkého akvária, tedy na hlavní trh. Také proto, že je tam vyšší likvidita a může to ještě více zvýšit kredibilitu u obchodních partnerů.“ Doplnil také, že s hlavním trhem se pojí možnost otevřít se větším zahraničním fondům. Ostatně o záměru v budoucnu přejít na regulovaný trh pražské burzy Artur Gevorkyan hovořil již v rámci IPO procesu v roce 2022.

Reklama

Společnosti GEVORKYAN, a.s. bude s přechodem na trh PRIME Burzy cenných papírů Praha, případným duálním listingem na bratislavské burze a dalšími souvisejícími tématy jako hlavní poradce pomáhat společnost VERSUTE INVESTMENTS, která rovněž byla hlavním poradcem při IPO společnosti v roce 2022. IPO společnosti GEVORKYAN bylo s objemem úpisu více než 727 milionu korun historicky největším na trhu PX Start, největším IPO v roce 2022 na celé pražské burze a zároveň se jednalo o první slovenskou společnost, která své IPO v Praze uskutečnila.

Upozornění

Tento dokument v žádném ohledu neznamená nabídku nebo výzvu k prodeji nebo nákupu cenných papírů. Údaje zde obsažené mají čistě informativní charakter a pro jejich kontext a vysvětlení doporučujeme kontaktovat zástupce společností VERSUTE INVESTMENTS a.s. nebo GEVORKYAN, a.s. uvedené níže. Veřejná nabídka akcií v České republice proběhla na základě prospektu akcií vyhotoveného podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/1129 o prospektu, který je k dispozici na webových stránkách společnosti GEVORKYAN, a.s.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama