Abbott Laboratories (NYSE: ABT)

Abbott Laboratories (NYSE: ABT)
 Redakce
Redakce

O společnosti Abbott Laboratories (NYSE: ABT)

Abbott Laboratories je přední světový výrobce farmak se silným výzkumem, mnoha patenty a s širokým portfoliem technologií, které pokrývají celé spektrum zdravotní péče. Má přední pozici v diagnostice, zdravotnických prostředcích, výživě a značkových negenerických lécích. Své produkty dodává do 160 zemí a za posledních 12 měsíců společnost generovala celkový příjem 37,3 miliardy dolarů. Pětiletý celkový výnos ABT dosáhl 236% (01/01/2015 – 30/05/2021) a daleko předčil 205% návratnost S&P 500 (SPX) ve stejném časovém rámci. ABT také překonal S&P 500 během posledních 10 let, když dosáhl zhodnocení ve výši 487% oproti 287% výnosu S&P 500.

Reklama

""

ABT vykazuje menší volatilitu, než je průměr na trhu (beta = 0,69). To je dáno zásadní povahou jejích produktů zdravotní péče - jsou méně náchylné vůči ekonomickým cyklům. Toto tvrzení podporuje beta skóre ABT = 0,36 (10Y), které posledních 12 měsíců zůstalo pod 0,75. Provozní marže ABT vzrostla o 300 bazických bodů, z 15% v roce 2016 na 18% v posledních 12 měsících v důsledku efektivity a cenové politiky firmy.

""
Signál ke vstupu do pozice

Cena akcií ABT se v úterý (01/06/2020) významně propadla (cca -10%) v důsledku snížení předpokládaného EPS v roce 2021 o 12%, a to z 5,00 USD na akcii na 4,40 USD za akcii. Tento akt lze připsat celosvětovému poklesu případů COVID-19, což snižuje poptávku po testovacích produktech ABT COVID. Útlum pandemických produktů byl předvídatelný a s ním i vliv na výnosy specifických firem, které v posledních měsících výrazně přizpůsobily svoji produkci celosvětové poptávce po testovacích sadách a dalšímu zdravotnicko - hygienickému materiálu. Reakce trhu na tuto zprávu způsobila pokles ceny akcií ABT na úroveň 106 USD, tedy přibližně o 10%. RSI propadlo na hladinu 23,75 a akcie se dostaly do přeprodaného teritoria. Den po poklesu (středa 02/06/2021) však již vykazovaly růstovou tendenci, čímž potvrzují, že investoři dále nestupňují sell o ABT. Standardní produkce ABT zůstává dále na solidní úrovni, protože management firmy v tiskové zprávě poznamenal, že organický růst základního podnikání se zrychluje. Podporují to  aké výsledky ABT za první čtvrtletí roku 2021, které ukazují, že její hlavní obor zdravotnických zařízení, výživy a farmaceutických přípravků meziročně vzrostl o 8,8%, 6,4% a 6,2%.

""
ABT, jehož stěžejní byznys je postaven na vývoji a prodeji sofistikovaných diagnostických zařízení a negenerických farmak, by tak měl těžit z návratu pacientů zpět do ordinací lékařů a bez větších obtíží by měl kompenzovat výpadek v testovacích sadách i přesto, že zde významnou roli hrál výnos z rozsahu. Nové inovativní produkty by navíc měly i nadále pohánět smysluplný setrvalý růst. ABT zaznamenává zrychlující se růst svého inovativního MitraClip, který opravuje prosakující srdeční chlopně, a Freestyle Libre, nástroj pro sledování diabetu bez odběru kapilární krve z konečků prstů, jak uvedlo vedení během nedávného konferenčního hovoru s analytiky. Tržby MitraClip v USA vzrostly o více než 15%, s historicky nejvyšším nárůstem v březnu. V lednu CMS rozšířil pokrytí úhrady za MitraClip, což výrazně zvyšuje počet lidí, kteří mohou využít toto špičkové zařízení, a tím i podíl na trhu. V segmentu Diabetes Care (diabetes patří k nejrozšířenějším chronickým chorobám vůbec) byl růst veden tržbami FreeStyle Libre (8 0 milionů dolarů). Globální uživatelská základna pro Libre nyní překonala 3 miliony uživatelů, a to díky expanzi na trhu a úsilí o zvyšování povědomí, stejně jako pokračujícímu aktivnímu uvádění nových produktů na všechny hlavní trhy po celém světě.

Finanční metriky

Abbott udržuje rozvahu na velmi solidní úrovni, s úvěrovým hodnocením A + od S&P. Hotovost a krátkodobé investice jsou vykázány v hodnotě 8,4 miliardy dolarů. Rovněž je patrný výrazný trend snižování zadluženosti v průběhu posledních let, protože čistý dluh ABT vůči EBITDA klesl z 2,2x v roce 2018 na 0,97 v posledních 12 měsících (TTM).

""
Dividenda je ve výši 1,7% (aktuální cena akcie 106 dolarů). I když se nejedná o zvlášť vysoký výnos, v kontextu nízké bety, solidního růstu, 36% výplatního poměru, 5letého CAGR ve výši 10% a 49 lety po sobě jdoucí roční výplatou dividendy se jedná o velmi solidní hodnotu. Pokud jde o ocenění firmy, lze vnímat poslední pokles ceny akcií jako příležitost k nákupu pro dlouhodobé investory. ABT má forward PE ve výši 24 na základě aktuální ceny 106 USD a revidované EPS 2021 na 4,40 dolaru. I když se ABT nejeví jako levná akcie, je ocenění považováno za přiměřené s ohledem na kvalitu podniku a 5letou roční mírou růstu EPS a FCF / akcii 17,7%, respektive 12,3%. ROE na solidních 18,2, ROA 8,23%, ROI 9,92% (TTM) nad 5YA a výrazně nad průměrem v sektoru. Analytici (Koyfin.com) konsensuálně hodnotí ABT s cenovým cílem 135 dolarů, přičemž nejnižší cílová cena je 97 dolarů a nejvyšší 158 dolarů. Pokud by byl target revidován o 12% (stejně jako snížení EPS pro rok 2021), cenový cíl by byl 119 dolarů, což je o 12% více než současná cena akcie (106 dolarů).

Resumé

Abbott Laboratories zaznamenala podstatný pokles cen akcií, protože ohlásila dolů revidované zisky na akcii pro rok 2021. Reakce trhu představuje příležitost k nákupu, protože COVID-19, respektive produktová participace na pandemii, je logicky časově limitovaná nejen pro ABT, a návrat do normálu bude podporovat standardní produkci firmy. ABT pokračuje v prokazatelném růstu svých hlavních produktových řad i přes obtížné provozní prostředí pro poskytovatele zdravotní péče i pacienty. ABT vykazuje solidní čísla rozvahy a vyplácí krytou a rostoucí dividendu.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama