Adidasu klesl čtvrtletní zisk o 20 procent

Čisté tržby se meziročně snížily o 6,4 procenta na šest miliard eur...

Adidasu klesl čtvrtletní zisk o 20 procent
 Redakce
Redakce

Německý výrobce sportovní obuvi a oblečení Adidas hospodařil ve třetím čtvrtletí s čistým ziskem 280 milionů eur (6,9 miliardy Kč), meziročně je to pokles o 20,4 procenta. Firma, která se potýká s vysokými zásobami neprodaného zboží, o tom dnes informovala ve své výsledkové zprávě. Čisté tržby se meziročně snížily o 6,4 procenta na šest miliard eur.

Z prodeje bot Yeezy, které Adidas vytvořil ve spolupráci s rapperem Ye, dříve známým jako Kanye West, firma v uplynulém čtvrtletí získala 350 milionů eur. Partnerství s kontroverzním hudebníkem proslulým antisemitskými výroky Adidas loni v listopadu ukončil.

Reklama

Adidas se stále potýká s vysokou mírou neprodaného zboží, zejména ve Spojených státech. "To bude naše podnikání ještě nějakou dobu ovlivňovat," konstatoval generální ředitel firmy Björn Gulden. Hodnota zásob se podle něj za čtvrtletí snížila o 23 procent na 4,85 miliardy eur, což mírně překonalo očekávání.

"Zdá se, že pokrok v úrovni zásob mírně přesahuje plán, což je dnes rozhodující nová zpráva," uvedl analytik James Grzinic ze společnosti Jefferies. Aktualizované údaje podle něj rovněž potvrdily, že důležitým motorem prodeje teď je zejména řada tenisek Terrace.

Reklama

Největším úkolem pro společnost, co se prodeje týče, zůstávají Spojené státy. Adidas zpomalil úsilí o zásobování tohoto největšího světového trhu se sportovním zbožím, což vedlo k poklesu tržeb v Severní Americe o devět procent.

V Číně tržby Adidasu bez vlivu kurzových výkyvů stouply o šest procent a o něco rychleji rostly i ve zbytku Asie a Tichomoří. V Latinské Americe vzrostly o 13 procent a v regionu EMEA, který zahrnuje Evropu, Blízký východ a Afriku, růst činil dvě procenta.

Akcie společnosti dopoledne na burze ve Frankfurtu nad Mohanem odepisovaly téměř dvě procenta, od začátku roku ale mají stále k dobru kolem 30 procent.


Zdroj: ČTK

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama