Akcie automobilky Stellantis na trhu debutovaly silným růstem

Akcie společnosti Stellantis, která vznikla spojením italsko-americké automobilky...

Akcie automobilky Stellantis na trhu debutovaly silným růstem
 Redakce
Redakce

Akcie společnosti Stellantis, která vznikla spojením italsko-americké automobilky Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a francouzského konkurenta PSA, při svém dnešním debutu na burzách výrazně posílily. Během dopoledního obchodování přidávaly na akciovém trhu v Miláně více než 7,5 procenta.

Automobilky FCA a PSA spojení oficiálně dokončily v sobotu. Sloučená skupina je čtvrtým největším výrobcem aut na světě. S akciemi Stellantisu se dnes začalo obchodovat na burzách v Miláně a v Paříži, v úterý firma vstoupí také na newyorskou burzu, uvedla agentura Reuters.

Reklama


Výkonný ředitel společnosti Carlos Tavares oznámil, že fúze v příštích letech díky předpokládanému snížení nákladů zhodnotí majetek akcionářů o 25 miliard eur (655 miliard Kč). Automobilky už dříve upozornily, že sloučená skupina bude schopna zredukovat náklady o více než pět miliard eur ročně, aniž by musela uzavírat továrny.

Reklama


Analytička Monica Bosiová ze společnosti Intesa Sanpaolo předpověděla, že trh začne předpokládané úspory do cen akcií Stellantisu započítávat až v okamžiku, kdy se projeví, tedy od druhé poloviny letošního roku. Upozornila, že i bez ohledu na předpokládané úspory považuje akcie Stellantisu podle všech ukazatelů za podhodnocené ve srovnání s většinou přímých konkurentů.


Roční produkce skupiny Stellantis by se měla pohybovat kolem osmi milionů aut, tržby podle propočtů přesáhnou 165 miliard eur. Fúze přivedla dohromady značky francouzské skupiny Peugeot, Citroën, Opel a DS se značkami Fiat, Chrysler, Jeep, Dodge, Maserati, Alfa Romeo či Ram.


Zdroj: ČTK



"Většina z nich časem ztrácí na hodnotě. Některé vozy ale hodnotu v čase naopak udrží, získávají a dále zvyšují. Jen je třeba vědět, o jaké vozy se jedná. Nový seriál IKONY Vám napoví. Legendy. Youngtimery. Rarity. Závodní speciály. Poznejte blíže automobily, které patří do fondu kvalifikovaných investorů Engine Classic Cars na Youtube BH Securities."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama