Akcie si v pátek připsaly šestý vítězný týden v řadě

Silné výsledky společnosti Netflix podpořily celý technologický sektor. Pozornost se nyní obrací k dalším jménům z velké sedmičky, přičemž výrobce elektromobilů Tesla má ve středu oznámit čtvrtletní výsledky. Průmyslový index Dow Jones vedl trhy vzhůru a za uplynulý týden vzrostl přibližně o 1 %.

Akcie si v pátek připsaly šestý vítězný týden v řadě
Timur Barotov
Timur Barotov

Následovaly benchmarky S&P 500 a technologický Nasdaq Composite, které si zajistily týdenní zisky kolem 0,9 %, resp. 0,8 %. Jak Dow Jones, tak S&P 500 dosáhly v průběhu týdne také historických maxim. Tento týden se projevila rotace kapitálu z technologických obrů a do jiných oblastí trhu, utility si za týden přidaly 3,4 %, reality a finanční sektor si připsaly 3 %, resp. 2,4 %. Menší společnosti rovněž překonaly hlavní indexy, přičemž Russell 2000 zakončil týden růstem o zhruba 2 %. Pohyby na trzích přicházejí v době, kdy investoři zažívají mimořádně silný začátek výsledkové sezóny, která bude pokračovat i tento týden, kdy se v nabitém kalendáři objeví zprávy společností Tesla, Boeing, General Motors, American Airlines a UPS.

Společnost Tesla ve středu zveřejní čtvrtletní výsledky hospodaření, které budou následovat po očekávané akci „My, robot“, jež se konala 10. října. Analytici z Wall Street očekávají, že dosáhne upraveného zisku na akcii ve výši 0,60 USD při tržbách 25,42 miliardy USD. Celosvětové dodávky, které se poprvé v letošním roce meziročně zlepšily, by spolu s možným zvýšením hrubých marží automobilů měly přispět ke zvýšení zisku v tomto čtvrtletí. Investoři však zůstávají opatrní, pokud jde o budoucí investice společnosti poté, co minulý týden představené robotaxi nesplnilo očekávání. Tesla tak zatím má ambiciózní cíle s malým množstvím důkazů o proveditelnosti svých vizí. Nový Cybercab, navržený jako plně autonomní, nemá volant ani pedály. Podle generálního ředitele Elona Muska má být výroba zahájena před rokem 2027. Akcie společnosti Tesla, které v posledních měsících zaznamenaly kolísavé výkyvy, od začátku roku klesly přibližně o 10 %.

Maloobchodní tržby USA za září minulý týden mírně překonaly konsenzuální očekávání a naznačily, že americká ekonomika zůstává silná. Investoři však budou mít k dispozici další údaje, neboť v pátek bude zveřejněn konečný údaj indexu spotřebitelského sentimentu Michiganské univerzity. Očekává se, že v konečném říjnovém čtení se sentiment zvýší na 69,5 bodu poté, co předběžné čtení indexu v září poprvé za poslední tři měsíce nečekaně kleslo na 68,9 bodu. Podle Michiganské univerzity spotřebitelé i nadále vyjadřují frustraci z vysokých cen, a to navzdory mírnějším údajům o inflaci. To vyvážilo optimističtější názory na trh práce.

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama