Akcie uzavřely další týden na rekordních hodnotách

Investoři reagovali pozitivně na čtvrtletní výsledky hospodaření velkých amerických bank a nadále se vede debata o tom, co udělá se sazbami Fed na svém listopadovém zasedání. Za celý týden vzrostly indexy Nasdaq, S&P 500 a Dow Jones o více než 1 %, přičemž Dow i S&P 500 v pátek uzavřely na historických maximech.

Akcie uzavřely další týden na rekordních hodnotách
Timur Barotov
Timur Barotov

V nadcházejícím týdnu bude v čele ekonomického kalendáře měsíční zpráva o maloobchodních tržbách, kdy investoři budou hodnotit, zda ekonomika po překvapivě silné zářijové zprávě o zaměstnanosti opět zrychluje, či nikoliv. Z podnikových zpráv doplní výsledky Bank of America, Goldman Sachs a Morgan Stanley. Vrcholem týdne budou také zprávy společností United Airlines a Netflix.

V uplynulém týdnu sílily spekulace, že Fed na svém listopadovém zasedání úrokové sazby dále nesníží. Zářijová zpráva o zaměstnanosti, která zahrnovala další pokles míry nezaměstnanosti a jeden z nejvyšších měsíčních přírůstků mezd v tomto roce, pomohla zmírnit obavy, že se situace na trhu práce rychle zhoršuje. Ve čtvrtek nejnovější zpráva o indexu spotřebitelských cen (CPI) ukázala, že jádrové ceny vzrostly více, než se očekávalo. V pátek nejnovější index cen výrobců (PPI) vypovídal o podobném vývoji, když jádrové ceny vzrostly o 2,8 %, zatímco Wall Street očekával nárůst o 2,6 %. Sílí obavy, že vzhledem k těmto údajům hrozí, že v listopadu ponechá Fed sazby na stejné úrovni.

Reklama

Investoři se tento týden dočkají další aktualizace v oblasti ekonomiky, když bude ve čtvrtek zveřejněna zpráva o zářijových maloobchodních tržbách v USA. Ekonomové očekávají, že maloobchodní tržby v září oproti předchozímu měsíci vzrostly o 0,2 %. Trh je nyní citlivý na jakékoli trendy ve vývoji spotřebitelského chování, proto mohou být tyto údaje vcelku kurzotvorné. 

Velké banky na úvod výsledkové sezóny na Wall Street většinou obstály. Investoři se budou na začátku týdne soustředit znovu na finanční sektor, kde budou zveřejněny zprávy bank Morgan Stanley, Goldman Sachs a Bank of America, a poté se ve čtvrtek po zvonění zaměří na výsledky společnosti Netflix. 

Desetileté státní dluhopisy se poprvé od konce července pohybují v blízkosti 4,1 %. Desetiletý dluhopis si za poslední týden připsal zhruba 30 bazických bodů, protože investoři snížili svá očekávání ohledně snižování úrokových sazeb.  To souvisí s obavami, že inflace může být odolnější než se původně předpokládalo, zatímco údaje o hospodářském růstu USA se drží na stabilní úrovni. Po většinu posledních několika let byly vyšší výnosy pro akcie nepříjemností. Ovšem nyní se akcie tím zdají být nedotčene a rostoucí výnosy prozatím určují spíše to, které sektory jsou v popředí růstu, než to zda akcie vůbec porostou. 

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama