Amazon se stane součástí akciového indexu Dow Jones

Změna nabude účinnosti v pondělí 26. února...

Amazon se stane součástí akciového indexu Dow Jones
 Redakce
Redakce

Americký internetový prodejce Amazon se stane součástí akciového Dow Jonesova indexu, kde nahradí řetězec drogerií a lékáren Walgreens Boots Alliance. Změna nabude účinnosti v pondělí 26. února, oznámil poskytovatel indexu S&P Dow Jones Indices. Akcie Amazonu po oznámení vzrostly o 1,3 procenta, zatímco akcie Walgreens o tři procenta klesly.

Zařazení akcií Amazonu zvýší expozici Dow Jonesova indexu vůči maloobchodu se spotřebním zbožím, což odráží změny v americké ekonomice, uvedla společnost S&P. Ke změně složení indexu dal rozhodnutím rozštěpit své akcie podnět řetězec supermarketů Walmart.

Reklama

O váze jednotlivých titulů v Dow Jonesově indexu nerozhoduje tržní kapitalizace, ale cena akcií. Štěpení akcií Walmartu v poměru 3:1 a z toho vyplývající nižší cena jednotlivých akcií by snížily význam maloobchodního sektoru v indexu.

Dow Jonesův index zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, jejich hodnoty odráží od roku 1896. Index patří k hlavním ukazatelům vývoje cen akcí ve Spojených státech, hojně jej sledují i drobní investoři. Naproti tomu institucionální investoři častěji porovnávají svou výkonnost s indexem S&P 500. Walgreens byl součástí Dow Jonesova indexu teprve několik let.

Reklama


Zdroj: ČTK

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama