Americké akcie v pondělí klesly a výnosy desetiletých státních dluhopisů poprvé od srpna přesáhly 4 %

Průmyslový index Dow Jones Industrial Average klesl o 0,9 %. Index S&P 500 ztratil téměř 1 %, zatímco Nasdaq Composite klesl o téměř 1,2 %.  Akcie pojišťoven se v pondělí propadly, protože Milton zesílil na hurikán páté kategorie, který ohrožuje Mexický záliv a míří k Floridě.

Americké akcie v pondělí klesly a výnosy desetiletých státních dluhopisů poprvé od srpna přesáhly 4 %
Timur Barotov
Timur Barotov

Pojišťovny Allstate a Travelers klesly o více než 3 %. Pojišťovna Universal Insurance se sídlem na Floridě se propadla o více než 18 %.

V odpoledním obchodování se akcie pohybovaly na minimu seance poté, co soudce nařídil společnosti Alphabet, aby otevřela obchod s aplikacemi Google Play větší konkurenci. Amazon klesl o více než 3 %, zatímco Microsoft ztratil přes 1,5 %. Těžká váha v oblasti čipů Nvidia byla jediným ziskovým členem „velkolepé sedmičky“. Naděje na nadměrné snížení sazeb ze strany Federálního rezervního systému se rozplynuly poté, co lepší než očekávaná zářijová zpráva o zaměstnanosti rozptýlila obavy z trhlin na trhu práce. Podle nástroje CME FedWatch Tool obchodníci opustili sázky z minulého týdne na listopadové snížení sazeb o 0,50 % a nyní vidí 88% šanci na změnu o 0,25 %.

Reklama

Společnost Google se brzy dozví, co by podle amerického ministerstva spravedlnosti mělo být učiněno, aby došlo k nápravě monopolu tohoto technologického giganta na trhu online vyhledávání. Očekává se, že již v úterý úředníci nastíní možné nápravné kroky poté, co v přelomovém soudním procesu úspěšně obhájili tvrzení, že Google se chová jako nezákonný monopol. Potenciální nápravná opatření pravděpodobně začnou v roce 2025 a ta sahají od rozštěpení společnosti Google (podobně jako Standard Oil), přes zpřístupnění jejích dat z vyhledávače konkurentům až po ukončení dohod, které zajišťují její vyhledávač jako výchozí v mobilních zařízeních a internetových prohlížečích. Google se následně odvolá u obvodního odvolacího soudu ve Washingtonu, pokud uspěje, nápravná opatření se neaplikují.

Zákazník společnosti Nvidia a výrobce serverů pro umělou inteligenci Super Micro Computer v pondělí vyskočil až o 17 % poté, co společnost oznámila údaje o dodávkách. SMC od června dodal více než 2 000 svých špičkových serverů do velkých datových center pro umělou inteligenci. Společnost uvedla, že nyní prodává servery využívající více než 100 000 čipů AI za čtvrtletí - což je známkou toho, že v blízké době nedojde ke zpomalení poptávky po AI, jak se obávali analytici a investoři. Výrobce serverů uvedl, že prodává svůj hardware „některým z největších továren na umělou inteligenci, jaké kdy byly postaveny“. Pondělní vzestup akcií společnosti Super Micro jí pomáhá zotavit se z propadu na konci září, kdy se akcie propadly o 15 % po zprávách, že společnost je prověřována americkým ministerstvem spravedlnosti kvůli možnému porušení účetních předpisů.

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama