Americké akcie v pondělí kolísaly

Investoři se tento týden zaměří na řadu údajů z trhu práce Spojených států v čele s páteční zářijovou zprávou o zaměstnanosti. Pozornost budou poutat také aktualizované údaje o aktivitě v sektoru služeb a zpracovatelském průmyslu, účastníci trhu se budou snažit rozpoznat jak rychle americká ekonomika zpomaluje.

Americké akcie v pondělí kolísaly
Timur Barotov
Timur Barotov

Investoři reagovali na slib předsedy Federálního rezervního systému Jeroma Powella, že udělá vše pro to, aby udržel ekonomiku v chodu, a zároveň naznačil, že nebude spěchat s budoucím snižováním sazeb. „Celkově je ekonomika v solidní kondici; hodláme použít naše nástroje, abychom ji v ní udrželi,“ řekl Powell v projevu před Národní asociací pro podnikovou ekonomiku v Nashvillu. Jeho poznámky zazněly několik dní před zveřejněním klíčové měsíční zprávy o zaměstnanosti a snížily očekávání investorů ohledně dalšího snížení o 50 bazických bodů. Podle nástroje CME FedWatch sázky trhu na další půlprocentní snížení v pondělí odpoledne klesly na 35 % oproti 53 % před jedním dnem. Index S&P 500 nakonec vzrostl o 0,2 %, podobně i Nasdaq Composite. Průmyslový index Dow Jones mezitím skončil na červené nule.

Scénář, kdy Fed snižuje sazby v absenci výrazné ekonomické slabosti je pro akcie velmi příznivý. Proto bude zpráva o zaměstnanosti, která bude silnější, než se očekávalo, pravděpodobně vnímána jako pozitivní pro akcie. Podle údajů agentury Bloomberg se očekává, že zářijová zpráva o pracovních místech ukáže, že v americké ekonomice přibylo 130 000 pracovních míst mimo zemědělský sektor, přičemž nezaměstnanost se drží na stabilní úrovni 4,2 %. V srpnu v americké ekonomice přibylo 142 000 pracovních míst, zatímco míra nezaměstnanosti klesla na 4,2 %. Jakékoli údaje, které naznačují, že se spotřebitelské výdaje nepropadají a že není znát slabost v ekonomice, které se lidé obávají a které se obává Fed, to vše bude pozitivní pro akciové trhy. Pokud se ale ukáže, že začali snižovat sazby, protože se oprávněně obávají slabosti na trhu práce, snížení sazeb nebude v takovém případě vnímáno pozitivně a akcie mohou odevzdat část svých zisků z posledních měsíců.

Akcie společnosti Stellantis se propadly o téměř 13 %, protože automobilka snížila svůj odhad zisku na rok 2024. Namísto kladného cash flow za tento rok nyní Stellantis očekává záporné cash flow v rozmezí 5,58 až 11,17 miliardy USD. Automobilka rovněž uvedla, že v letošním roce očekává upravenou marži provozního zisku v rozmezí 5,5 až 7 %, což je méně než dvouciferná marže, kterou Stellantis původně předpokládal. „Zhoršení globální situace v průmyslu odráží nižší prognózu trhu pro rok 2024 než na začátku období, zatímco konkurenční dynamika se zintenzivnila jak kvůli rostoucí nabídce v průmyslu, tak kvůli zvýšené čínské konkurenci,“ uvedla společnost Stellantis ve své zprávě. Ford a GM se po zprávě rovněž obchodovaly níže.

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama