Americké akcie v úterý uzavřely na nižší úrovni

Investoři reagovali na neuspokojivé výsledky společnosti ASML Holdings v kombinaci s možným vládním nařízením USA na omezení exportu čipů do zemí blízkého východu. Akcie výrobců čipů tak v reakci výrazně klesly a stáhly spolu se zdravotními pojišťovnami a energetickým sektorem celý trh níže.

Americké akcie v úterý uzavřely na nižší úrovni
Timur Barotov
Timur Barotov

Potenciální omezení exportu Bidenovou administrativou by totiž odřízl velký zdroj investic do technologií AI, konkrétně Saudskou Arábií a Arabské Emiráty. Akcie předního dodavatele polovodičů ASML se propadly o více než 15 % poté, co jeho výsledky, zveřejněné zjevně omylem den předem ukázaly neuspokojivý výhled tržeb na rok 2025. Stejně tak klesly i akcie společnosti Nvidia, které se propadly o zhruba 5 % a sklouzly tak ze svého čerstvě vydobytého maxima. Akcie společnosti AMD  se rovněž propadly o 5 %.

Průmyslový index Dow Jones se snížil o přibližně 0,8 %. Index stáhla společnost UnitedHealth Group, jejíž akcie klesly o přibližně 8 % poté, co její výhled zisku za rok 2025 nedosáhl na odhady. Mezitím benchmark S&P 500 rovněž klesl zhruba o 0,8 % a sestoupil z pondělního historického maxima, zatímco technologický Nasdaq Composite se propadl přibližně o 1 %.

Investoři relativně pozitivně ohodnotili nové výsledky bank, když Goldman Sachs vykázala ve třetím čtvrtletí 45% nárůst zisku oproti předchozímu roku, a to díky nárůstu objemu uzavřených obchodů. Podobně Bank of America vykázala lepší zisk na pozadí vlastních lepších výsledků v investičním bankovnictví. Akcie společnosti Walgreens Boots Alliance zakončily den růstem o zhruba 15 % na základě plánu zavřít během tří let 1 200 prodejen v rámci restrukturalizace. Mimo výsledky hospodaření byly dalším významným tématem akcie energetických společností. Ceny ropy klesly zhruba o 4 % v důsledku zprávy, že Izrael je připraven upustit od bombardování íránských ropných a jaderných zařízení v reakci na útok před dvěma týdny. 

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama