Americké akcie ve čtvrtek vzrostly díky optimistickému výhledu společnosti TSMC

Zmírnil obavy o poptávku po čipech s umělou inteligencí a pomohl zvednout akcie výrobce čipů Nvidia na nejvyšší hodnotu v historii. Silné údaje o maloobchodních tržbách rovněž posílily důvěru investorů v sílu americké ekonomiky.

Americké akcie ve čtvrtek vzrostly díky optimistickému výhledu společnosti TSMC
Timur Barotov
Timur Barotov

Technologický Nasdaq Composite vzrostl těsně nad nulovou hranici, zatímco S&P 500 se dostal pod ní poté, co se krátce dotkl intradenního rekordu. Dow Jones si připsal 0,4 % a pohyboval se v blízkosti historických maxim.

Zlato se ve čtvrtek dotklo rekordního maxima, což podpořilo argumenty, že letošní rallye drahého kovu ještě neskončila. Futures na zlato vyskočily o více než 0,5 % a pohybovaly se nad úrovní 2 706 USD za unci. Od začátku roku do dnešního dne zlato vzrostlo o více než 30 %, čímž překonalo zisk indexu S&P 500 ve výši zhruba 22 %. Očekávání, že Fed bude pokračovat ve snižování úrokových sazeb, spolu s hromaděním žlutého kovu centrálními bankami učinilo ze zlata jednu z nejvýkonnějších komodit roku 2024.

Reklama

Zářijové maloobchodní tržby USA vzrostly o 0,4 % oproti odhadovaným 0,3 %, což představuje výrazné zrychlení oproti srpnovému růstu o 0,1 %. Mezitím počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti za týden končící 12. října dosáhl 241 000 oproti odhadům 259 000. Údaj z předchozího týdne byl revidován na 260 000. Údaje zveřejněné ve čtvrtek dopoledne dávají podnět k tvrzení, že ekonomika by mohla po silné zářijové zprávě o zaměstnanosti opět zrychlit. Na to reagovaly americké státní dluhopisy mírným výprodejem.

Optimismus ohledně poptávky po umělé inteligenci, který se projevil ve výsledcích společnosti Taiwan Semiconductor za třetí čtvrtletí ve čtvrtek podpořil růst akcií čipů napříč všemi odvětvími a poslal akcie čipového gigantu Nvidia na rekordní hodnoty. Společnost TSMC vykázala čtvrtletní zisk ve výši 10,1 miliardy USD, což je o 54 % více než v předchozím roce, a překonala tak odhady Wall Street. Společnost rovněž zvýšila svůj celoroční výhled tržeb. Akcie TSMC kótované na burze v USA po této zprávě vyskočily až o 13 % na historická maxima a posunuly tržní kapitalizaci společnosti přes hranici 1 bilionu dolarů. TSMC je významným dodavatelem společnosti Nvidia, jejíž akcie v reakci vzrostly o více než 3 %, zatímco společnosti Advanced Micro Devices, Qualcomm a Broadcom rovněž posílily.

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama