Apple nabízí urovnání antimonopolních obvinění

Apple by se tak mohl vyhnout vysoké pokutě...

Apple nabízí urovnání antimonopolních obvinění
 Redakce
Redakce

Americká společnost Apple nabízí urovnání antimonopolních obvinění ze strany Evropské unie ohledně služby Apple Pay. Uvádějí to tři zdroje, na které se dnes odvolává agentura Reuters. Firma podle nich navrhla konkurentům, že jim umožní přístup ke svým systémům mobilních plateb, které se používají pro mobilní peněženky. Apple by se tak mohl vyhnout vysoké pokutě.

Evropská komise (EK), která v unii dohlíží na ochranu hospodářské soutěže, loni Apple obvinila, že konkurentům omezuje přístup ke své technologii bezkontaktních plateb. Tím podle komise komplikuje vývoj konkurenčních služeb na zařízeních Applu. Komise si pravděpodobně příští měsíc vyžádá zpětnou vazbu od konkurentů a zákazníků, než rozhodne, zda nabídku Applu přijme, uvedly zdroje Reuters.

Reklama

Službu Apple Pay používá v Evropě více než 2500 bank a přes 250 fintechových firem a malých bank zaměřených na oblasti, kterým se ty velké tolik nevěnují.


Zdroj: ČTK

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama