Apple se v Číně po šesti letech vrátil do čela trhu se smartphony

Americká společnost Apple se v loňském čtvrtém čtvrtletí po šesti letech vrátila v Číně do čela trhu s chytrými...

Apple se v Číně po šesti letech vrátil do čela trhu se smartphony
 Redakce
Redakce

Americká společnost Apple se v loňském čtvrtém čtvrtletí po šesti letech vrátila v Číně do čela trhu s chytrými telefony. Informovala o tom dnes výzkumná společnost Counterpoint Research. Apple podle ní zvýšil čtvrtletní prodej svých telefonů iPhone na čínském trhu meziročně o 32 procent, zatímco celkový prodej smartphonů v Číně o devět procent klesl.

Podíl Applu na čínském trhu s chytrými telefony se tak vyšplhal na 23 procent, což je nejvíce v historii. Podle společnosti Counterpoint k tomu přispěly mimo jiné americké sankce na čínskou společnost Huawei, což je v odvětví špičkových chytrých telefonů klíčový konkurent Applu, poznamenala agentura Reuters.

Reklama


Apple na podzim uvedl na trh novou generaci svých telefonů iPhone 13. Naposledy byl jedničkou na čínskému trhu koncem roku 2015, krátce po zahájení prodeje telefonů iPhone 6, které přilákaly čínské zákazníky větším displejem.

Reklama


V celém loňském roce Apple obsadil na čínském trhu se smartphony až třetí místo s 16procentním tržním podílem. Na prvním místě byla čínská značka Vivo s podílem 22 procent, za ní následovala s těsným odstupem další čínská značka Oppo.


Zdroj: ČTK
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama