Automobilce Ferrari klesl kvůli pandemii zisk i tržby

Italskému výrobci luxusních vozů Ferrari klesl kvůli koronavirové pandemii v loňském roce čistý...

Automobilce Ferrari klesl kvůli pandemii zisk i tržby
 Redakce
Redakce

Italskému výrobci luxusních vozů Ferrari klesl kvůli koronavirové pandemii v loňském roce čistý zisk o 13 procent na 609 milionů eur (15,8 miliardy Kč). Slabší byly i tržby. Firma dnes oznámila, že se letos zaměří na mírné zvýšení základního zisku, neuvedla ale, kdo nahradí generálního ředitele Louise Camilleriho, který odstoupil v prosinci.

Tržby se v minulém roce snížily o 8,9 procenta na 3,46 miliardy eur. Ferrari se v roce 2019 poprvé podařilo překonat hranici 10.000 prodaných vozů, když jich firma uvedla na trh 10.131. Loni jejich počet klesl na 9119, meziročně o deset procent.

Reklama


V samotném čtvrtém čtvrtletí se firmě ale dařilo. Tržby se díky oživení výroby a dodávek zvedly o 58 procent a čistý zisk stoupl na 263 z 219 milionů eur ve stejném období předchozího roku. O 13 procent vyšší byl v závěru roku také odbyt.

Reklama


Letos Ferrari počítá s růstem tržeb na 4,3 miliardy eur. Zisk před úroky, daní a odpisy (EBITDA) by se měl pohybovat mezi 1,45 a 1,5 miliardy eur, uvedla firma.


Firma v loňském roce představila tři nové modely - Ferrari Portofino M, SF90 Spider a 488 GT Modificata. Na trh přijdou letos, připomněla agentura Reuters.


Společnost v prosinci oznámila, že generální ředitel Louis Camilleri po dvou letech ve funkci z osobních důvodů rezignoval. Jeho místo dočasně převzal předseda představenstva John Elkann.


Zdroj: ČTK



"K tématu Ferrari doporučuji poslechnout si podcast Offline Štěpána Křečka. Poslouchat lze v podcastových aplikacích nebo v odkazu: https://youtu.be/JSKgIPLAwCw."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama