Bída německého průmyslu nebere konce

Již za pár minut zveřejní Český statistický úřad výsledky konjunkturálního průzkumu za měsíc září. Důvěra spotřebitelů se aktuálně drží těsně pod historickým průměrem, když poslední čtyři měsíce klesala, což se projevilo i na nižším nárůstu výdajů domácností ve druhém čtvrtletí.

Bída německého průmyslu nebere konce
Martin Kron
Martin Kron

Trh nyní očekává, že se nálada spotřebitelů ve srovnání se srpnem takřka nezměnila. Nicméně i přes stagnující spotřebitelskou náladu jsou to právě domácností, které pomáhají české ekonomice alespoň k mírnému růstu okolo 1 %.

V Německu bude zveřejněn průzkum instituce Ifo, který se zaobírá hodnocením aktuální ekonomické situace a budoucích očekávání ze strany firem. Trh včetně nás očekává v září mírné zhoršení v obou kategoriích ve srovnání se srpnem, přičemž nelze vyloučit ani ještě horší výsledek vzhledem k včerejšímu výraznému propadu indexu PMI.

Reklama

Poslední tři zasedání maďarské centrální banky se nesla v duchu nejistoty, ačkoli bankovní rada nakonec rozhodla v souladu s většinovým názorem analytiků. Nyní se ale zdá, že je rozhodnutí předem jasné, kdy panuje konsensus ohledně snížení sazeb o 25bb. Rovněž naše prognóza očekává snížení základní úrokové sazby z 6,75 % na 6,50 %.

Ze Spojených států amerických se také dozvíme, jak se vyvíjí spotřebitelská důvěra, a to skrze průzkum instituce Conference Board. V srpnu se index vyjadřující náladu domácností zvýšil ze 101,9 na 103,3 bodů a medián trhu očekává další růst na 104 bodů.

Reklama

Pohled zpět:              

První den nového týdne byl ve znamení indexu nákupních manažerů (PMI). Jeho výsledek byl nejprve publikován v Německu, kde zhoršování podmínek ve zpracovatelském průmyslu nebere konce. Tento trend začal již v červenci 2022 a od té doby nebyl ani v jednom měsíci přerušen. Index v srpnu dosáhl úrovně 42,4 bodů, trh předpokládal v září jen nepatrný pokles na 42,3 bodů, ale skutečný výsledek byl výrazně horší (40,3 bodů). Identické hodnocení lze použít i pro eurozónu, kde došlo ke snížení indexu z 45,8 na 44,8 bodů, přičemž trh predikoval 45,7 bodů. Rovněž horší výsledky PMI byly zaznamenány v oblasti služeb. V Německu se index snížil z 51,2 na 50,6 bodů a v eurozóně dokonce z 52,9 na 50,5 bodů, nicméně zatím zůstává nad klíčovou hranicí 50 bodů, oddělující expanzi a kontrakci odvětví. Ani ve Spojených státech amerických výsledek PMI nepotěšil, když index pro zpracovatelský průmysl poklesl z 47,9 na 47,0 bodů, ačkoli trh očekával nárůst na 48,6 bodů. Ve službách sice index mírně poklesl, ale bezpečně se drží (55,4 bodů) nad zmíněnou úrovní 50 bodů.

V prvním dni nového týdne si připsal americký index S&P 500 zisk ve výši 0,3 % a německý DAX dokonce 0,7 %. Naopak se příliš nedařilo pražské burze, která ztratila 0,4 %, když oslabovaly téměř všechny hlavní tituly. Koruna během včerejšího dne oslabila a dostala se nad úroveň 25,10 EUR/CZK.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama