Cena zlata

Cena zlata
Štěpán Křeček
Štěpán Křeček

Reklama

Aktuální cena zlata u BH Securities

​Aktuální cena zlata je závislá na množství, v jakém si zlato koupíte. Investiční slitky zlata můžete pořídit u BH Securities v různých gramážích. Například cena zlatého slitku o hmotnosti 100 g od švýcarského výrobce  Argor Heraeus se aktuálně pohybuje kolem 100.000 Kč. Větší zlatý slitek o hmotnosti 250 g můžete pořídit kolem 250.000 Kč. Přesná cena  zlata se přepočítává podle aktuálního kurzu dolaru vůči koruně a spotové ceně zlata na londýnské burze

Reklama

Přišel čas zlata   Investiční zlato   Zlatá investiční mince Giordano Bruno


Unce zlata váží 31,1034768 g

Váha zlata se na burze uvádí v trojské unci, což je váhová jednotka používaná pro  zlato, stříbro a další drahé kovy. Cena zlata se pak počítá v amerických dolarech za 1 trojskou unci.  V Česku se cena zlata přepočítává podle kurzu amerického dolaru vůči české koruně. Proto je vhodné při zvažování nákupu či prodeji zlata sledovat směnný kurz české měny vůči americkému dolaru. 


Tip:  Kdy investovat do zlata  Zlaté slitky   Jak investovat do zlata


Vývoj ceny zlata

Cena zlata se neustále vyvíjí a i navzdory krátkodobým výkyvům zlato představuje bezpečnou dlouhodobou investici. Na obrázcích jde vidět vývoj ceny zlata v horizontech 5 a 10 let. Růstový trend je z dlouhodobého hlediska z grafu patrný.


Vývoj ceny zlata za posledních 50 let

"Graf

Vývoj ceny zlata za posledních 20 let


"Vývoj

Kdo stanovuje cenu zlata

Cenu zlata nikdo nestavuje a ovlivňují ji mimo jiné i tyto faktory:

  • aktuální kurz koruny vůči zahraničním měnám,
  • obchodní marže rafinérií,
  • obchodní marže obchodníků.

Na cenu zlata je nutné pohlížet jako na cenu kterékoliv jiné komodity. Pečivo z pekárny také musí nejprve někdo zpracovat ze surovin, upéct, dovézt do obchodu a až tam si zákazník může za nějakou maloobchodní cenu koupit hotový rohlík. Aktuální cenu zlata však ovlivňuje zejména politika a státní intervence.

Přečtěte si také,  jak investovat do zlata s BHS.


Poslechněte si podcast na toto téma:


Pozn: Nejedná se o poskytování investičních služeb, protože fyzické zlato není investičním nástrojem ve smyslu § 3 zákona o podnikání na kapitálovém trhu, a proto tato činnost obchodníka s cennými papíry nepodléhá dohledu ČNB.


Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama