Česká zbrojovka dodavatelem americké armády

Tradiční české firmě se díky chytré akvizici otevřel nový svět a stojí před průlomovou zakázkou.

Česká zbrojovka dodavatelem americké armády
 Redakce
Redakce

Společnost Česká zbrojovka je součástí kvalitního českého průmyslu s dlouhodobou tradicí. Zaměřuje se zejména na výrobu ručních zbraní a armádních pušek. Své produkty vyváží do celého světa a stabilně roste jak v tržbách, tak v ziskovosti. Nově se pro firmu otevřel i obrovský trh amerických armádních zakázek. Ty jsou dostupné pouze pro americké výrobce, kterým se Česká Zbrojovka stala po loňské akvizici společnosti Colt. Vzhledem k aktuálně napjaté bezpečnostní situaci ve světě se dá předpokládat zvýšený zájem o zbraně. Díky tomu, i díky kvalitnímu růstu, nízké zadluženosti, dividendové politice a ubývajícím titulům na Pražské burze, jsou akcie České zbrojovky velmi atraktivní.

O firmě

Reklama

Česká Zbrojovka byla založena v roce 1936. Z důvodů přesunu strategicky důležitého zbrojního průmyslu dále od hranic, byla továrna postavena v Uherském Brodě. A zbraně se tam vyrábí do dnes. Za dobu svého fungování se v ní zrodily dnes již legendární pušky a pistole. Mezi nejznámější patří například samopal vzor 58, zvaný kosa, který kadencí snadno překoná i známější Kalašnikov. Dalším oblíbeným produktem továrny se stal skladný a obratný samopal vz. 61 známější jako škorpion, který dodnes používají armády či policie více než dvaceti států. V akci ho zřejmě viděl skoro každý – dva škorpiony si totiž oblíbil i filmový hrdina Neo v trilogii Matrix. Zbraň, která už opravdu změnila svět, byla pistole CZ75. Po svém vzniku pomohla odstartovat posun celého zbrojního průmyslu směrem k „zázračným devítkám“. Tedy samonabíjecím pistolím na náboje o ráži 9mm. Kvůli špatné patentové ochraně komunistického režimu se „čézeta“ stala druhou nejkopírovanější zbraní světa.

Unikátní know-how se po revoluci podařilo zužitkovat a z České zbrojovky se stala úspěšná moderní firma. Jedním z důvodů tohoto vývoje je zaměření vývozu na západ, především do USA. Tam firma působí prostřednictvím své dceřiné firmy v Kansas city už od konce devadesátých let. Postupně zde vybudovala i výrobu a koupila známé americké značky Dan Wesson a nově i Colt. Všechny vlastněné firmy dnes zastřešuje holding CZ Group. Ten zaměstnává na dvě tisícovky lidí a patří mezi deset největších výrobců ručních palných zbraní na světě (v top 5 výrobců automatických zbraní).

Reklama

V čem příležitost spočívá

Tím, že firma koupila značku Colt, získala výrobní kapacity v USA, které jí zároveň umožňují ucházet se o lukrativní zakázky pro americkou a kanadskou armádu. Colt je přitom dlouhodobým dodavatelem obou těchto obřích zákazníků. I když se už odehrávají klíčové obchody firmy, vliv na její finance zatím nebyl zveřejněn. To přijde až 29.4. kdy firma odhalí své hospodářské výsledky za minulý rok. Očekáváme, že spolu s firmou poroste i cena jejích akcií. Pozornost investorů mohou přitáhnout i aktuální události a napětí ve světě, které tradičně výrobcům zbraní spíše pomáhá.

I proto odhadujeme růst hodnoty akcií společnosti v rozmezí 23% od současné hodnoty pro následujících 12 měsíců + dividendový výnos 1,5% za rok.

*Výnosy minulé nejsou zárukou výnosů budoucích. BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha, a. s. Společnost byla založena v roce 1993 a je subjektem regulovaným Českou národní bankou.


[sc:articleform id=1 articleid=2266]

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama