Cestovní ruch prožil další obtížný rok

V loňském roce dosáhl počet hostů ubytovaných v hromadných ubytovacích zařízeních na úroveň 11,396 milionu.

Cestovní ruch prožil další obtížný rok
Štěpán Křeček
Štěpán Křeček

V loňském roce dosáhl počet hostů ubytovaných v hromadných ubytovacích zařízeních na úroveň 11,396 milionu. Po výrazném propadu v roce 2020 se počet hostů meziročně zvýšil pouze o 5,2 procenta, takže bohužel nedošlo k významnému oživení cestovního ruchu. Ve srovnání s rokem 2020 dokonce došlo k poklesu hostů z ciziny. 

Srovnání s obdobím před příchodem pandemie vychází tragicky. V roce 2021 se ubytovalo pouze 79 procent rezidentů oproti roku 2019. Zahraniční návštěvnost pak dosáhla pouze na úroveň 24 procent objemu před pandemií. To vedlo k obřím výpadkům příjmů provozovatelů hromadných ubytovacích zařízení.

Reklama

 

[sc:mediahub id=416]

Reklama


Nejnavštěvovanějším regionem v rámci České republiky byla Praha, která v loňském roce evidovala 2,359 milionu hostů. Na druhém místě se umístil Jihomoravský kraj, který navštívilo 1,329 milionu hostů. Pomyslnou bronzovou medaili získal Jihočeský kraj s počtem hostů ve výši 1,116 milionu.

 

Nejvíce ubytovaných cizinců pocházelo v loňském roce z Německa. Celkem jich bylo ubytováno 689 tisíc. Na druhém místě následovali s velkým odstupem Slováci, kterých bylo ubytováno 331 tisíc. Třetí v pořadí skončili Poláci v počtu 235 tisíc. V první desítce nejčastěji ubytovaných cizinců najdeme kromě Evropanů již jen pouze hosty pocházející ze Spojených států a Izraele.


Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama