Čínská společnost Alibaba reorganizuje elektronické obchodování

Čínský internetový prodejce Alibaba reorganizuje své mezinárodní a domácí aktivity zaměřené na e-commerce...

Čínská společnost Alibaba reorganizuje elektronické obchodování
 Redakce
Redakce

Čínský internetový prodejce Alibaba reorganizuje své mezinárodní a domácí aktivity zaměřené na e-commerce, tedy elektronické obchodování, a mění i finančního ředitele. Změny přicházejí v době, kdy se čínský gigant potýká se silnou konkurencí, zpomalením ekonomiky a zásahy regulátorů, uvedla dnes agentura Reuters.

Alibaba vytvoří dvě nové divize. Jedna se zaměří na mezinárodní digitální obchod a druhá na digitální obchod v Číně. Podle společnosti je cílem snaha o větší flexibilitu a urychlení růstu.

Reklama


Mezinárodní divize bude zahrnovat stránky AliExpress zaměřené na prodej zboží drobným zákazníkům v Evropě a Jižní Americe, podnik v jihovýchodní Asii Lazada a stránky Alibaba.com, které jsou více zaměřené na prodej firemním klientům v zahraničí. Změna je považována za součást cíle Alibaby učinit z globalizace důležitou oblast, na kterou se chce zaměřit vedle cloudových služeb a prodeje domácím spotřebitelům.

Reklama


Čínská divize digitálního obchodu bude zahrnovat dva hlavní trhy firmy. Jedním je Tmall pro zavedené značky, druhým Taobao, která nabízí služby všem zájemcům o prodej.


Firma také oznámila, že od dubna se novým finančním ředitelem stane Toby Xu. Ten nastoupil do Alibaby před třemi lety, kam přešel z poradenské společnosti PwC.


Alibaba v listopadu snížila odhad ročního růstu tržeb, který má být nyní nejpomalejší od jejího vstupu na burzu v roce 2014. Firmu zasáhl slabší růst ekonomiky a tvrdá konkurence. Letos také zaznamenala nejpomalejší růst tržeb při své hlavní nákupní události, kterou je den nezadaných (Singles Day).


Čínští regulátoři také zasáhli proti technologickým a dalším sektorům, zejména v souvislosti s antimonopolním chováním. V dubnu dostala Alibaba rekordní pokutu 18 miliard jüanů (63,4 miliardy Kč) za zneužívání dominantního postavení na trhu.


Zdroj: ČTK
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama