Co znamená doba návratnosti a jak ji spočítat?

Doba návratnosti je ukazatel, který umožňuje posoudit výnosnost investice a rozhodnout, zda stojí za to do ní investovat a jak s ní dále hospodařit. Jedná se o dobu, za kterou se nám investice vrátí a zároveň nám ukáže, kolik výnosů přinese. Nicméně, při výpočtu doby návratnosti je třeba zohlednit různé sazby, jako jsou inflace, daně, poplatky nebo provize. Doba návratnosti se vztahuje k celému období, po které investici držíme a snažíme se ji optimalizovat.

Co znamená doba návratnosti a jak ji spočítat?
Štěpán Křeček
Štěpán Křeček

"Jak

Jak spočítat dobu návratnosti?

Nic složitého, stačí mít jasno v pojmech. X znamená dobu trvání investice, Y je pořizovací cena investice a Z představuje roční peněžní tok, také známý jako cash-flow. S pomocí těchto parametrů můžeme snadno vypočítat dobu návratnosti investice. 

Stačí odečíst pořizovací cenu od čistého ročního výnosu a získáme tak dobu návratnosti v letech. Před tím, než se rozhodneme investovat, je důležité pečlivě propočítat, zda se nám daná investice vyplatí a jestli to má smysl. Někdy se vyplatí si počkat a investovat později, kdy bude větší šance na zisk.

Reklama

"Bod

Co je bod zvratu?

Bod zvratu je klíčovým faktorem, který nám umožní zjistit, zda je investice ekonomicky výhodná, pokryje náklady a generuje nám zisk. Jedná se o okamžik, kdy se výnosy rovnají nákladům, což znamená, že není žádná ztráta a může se objevit i malý zisk. 

Přestože je důležité umět si propočítat návratnost investice, musíme mít na paměti, že existuje riziko. I když jsme experti v oboru, trh se neustále mění a firmy se mohou stát neúspěšnými nebo naopak velmi úspěšnými. To znamená, že musíme být připraveni na nejistotu a počítat s možností rizika.

Reklama

"Riziko

Riziko a likvidita - důležité pojmy v investování

Je důležité mít na zřeteli dva klíčové pojmy: riziko a likvidita. Tyto dva faktory spolu s návratností investice tvoří investiční trojúhelník. Je proto nezbytné je znát a rozumět jim, pokud chceme investovat a vydělávat peníze.

Riziko je odchylka, která může mít negativní dopad na investici, kterou pořídíte. Nicméně, nemusí to platit vždy. Riziko má nepřímý vliv a nelze ho vždy předvídat. Můžeme však predikovat různé hrozby, které mohou mít dopad na naši investici.

S vysokým rizikem se také zvyšuje nebezpečí ztráty investice. Proto je důležité mít na paměti, že vyšší výnosy jsou obvykle spojeny s vyšším rizikem.

Tři rizika investování

V investování se můžete setkat s různými riziky, která se obvykle dělí do tří kategorií: averze k riziku, klidný postoj a přijetí rizika za účelem získání většího zisku.

Existuje mnoho rizik a některá jsou obzvláště důležitá. Jedním z nich je inflační riziko. Pokud inflace převýší úrokové sazby, výnosy z těchto investic budou nižší než inflace a investor bude mít reálné ztráty na svých investicích.

Dalším podstatným rizikem je tržní riziko, které může být ovlivněno státem, ekonomikou, politickým vývojem a dalšími faktory.

Vlivem tržních rizik mohou být ohroženy zejména finanční investice a politická odvětví. Kromě toho mohou měnová rizika a úroková rizika také omezit nebo změnit výnosy investic. 

Je důležité uvědomit si tato rizika a přijmout odpovídající opatření tak, aby se minimalizovala rizika ztrát.

Do čeho investovat? Je nějaká jistota?

V životě není nic jisté a v podnikání i investicích to platí dvojnásob. Ten kdo se na rizika dobře připraví a svět financí dobře pochopí, má pak větší šanci vyhnout se ztrátám a užívat si zisků. 

Do čeho tedy investovat? Možností je mnoho. Fondy, zlato, investiční nemovitosti, akcie či dluhopisy. Společnost BHS může být dlouhodobě vaším partnerem a pomocníkem ve světě investování. Stačí si vybrat některý z našich produktů.

[sc:articleform id=11 articleid=2937]

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama