Čtvrtletní zisk automobilky Tesla poprvé překonal miliardu dolarů

Zisk výrobce elektromobilů Tesla ve druhém čtvrtletí byl opět rekordní a poprvé překonal hranici...

Čtvrtletní zisk automobilky Tesla poprvé překonal miliardu dolarů
 Redakce
Redakce

Zisk výrobce elektromobilů Tesla ve druhém čtvrtletí byl opět rekordní a poprvé překonal hranici miliardy dolarů. Lépe než konkurence si firma poradila s nedostatkem čipů a s narušenými přepravními řetězci. Společnost miliardáře Elona Muska to uvedla v pondělí po skončení burzovního obchodování. Výsledky výrazně překonaly odhady analytiků.

Zisk za období od dubna do června meziročně stoupl na 1,1 miliardy dolarů (23,9 miliardy Kč) ze 104 milionů USD. Zásluhu na něm měl dobrý prodej levnějších vozů Model 3 sedan a Model Y. Tržby se ve druhém kvartálu zvýšily o 98 procent na 12 miliard dolarů. Tesla už dříve sdělila, že v uvedeném období dodala na trh poprvé více než 200.000 vozů.

Reklama


Firma uvedla, že dodávky čipů představují i nadále problém a mohly by ohrozit růst ve druhém pololetí. Přesto nesnížila, ale ještě zvedla svůj předchozí odhad, že v roce 2021 zvýší dodávky oproti předchozímu roku, kdy zákazníkům předala přes půl milionu vozů, a to o 50 procent.

Reklama


Firemní investice do bitcoinu se vzhledem ke slabému kurzu této kryptoměny v uplynulých měsících vyvíjely hůře. Koncern kvůli němu musel odepsat 23 milionů dolarů, zatímco v prvním čtvrtletí díky investici 1,5 miliardy dolarů do bitcoinu zaznamenal mimořádný zisk zhruba 100 milionů dolarů. Aktuálně firma vlastní bitcoiny za 1,31 miliardy dolarů (28 miliard Kč).


Tesla ale těžila z obchodování s emisními certifikáty, které ostatní automobilky potřebují, aby si vylepšily emisní bilanci a splnily nařízení platná v Kalifornii nebo v Evropě. Firma díky těmto smlouvám ve druhém čtvrtletí vydělala 354 milionů dolarů (7,7 miliardy Kč). Meziročně a ve srovnání s předchozím kvartálem je to ale méně.


Zdroj: ČTK




"Burzovní hodnota společnosti Tesla je v současné době vyšší než součet hodnot společností Volkswagen, BMW, Daimler, General Motors a Ford."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama