Čtvrtletní zisk H&M překonal odhady

Švédskému prodejci oděvů H&M klesl ve druhém finančním čtvrtletí provozní zisk...

Čtvrtletní zisk H&M překonal odhady
 Redakce
Redakce

Švédskému prodejci oděvů H&M klesl ve druhém finančním čtvrtletí provozní zisk na 4,74 miliardy švédských korun (SEK; 9,55 miliardy Kč) ze 4,98 miliardy SEK o rok dříve, překonal však odhady. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení s tím, že je před létem optimistická. Akcie firmy díky tomu odpoledne přidávaly více než 17 procent, což byl jejich největší denní růst v historii.

H&M se snaží držet krok se svými rychle rostoucími rivaly, jako je Shein. Analytici v anketě společnosti Refinitiv odhadovali, že provozní zisk bude činit 4,07 miliardy SEK.

Reklama

Společnost H&M zaostává za majitelem společnosti Zara, kterým je skupina Inditex. Snaží se být atraktivnější pro zákazníky a podpořit svou dražší značku Cos, která se zaměřuje na spotřebitele méně zranitelné rostoucími životními náklady, uvedla agentura Reuters.

"Letní kolekce byly dobře přijaty a třetí čtvrtletí začalo dobře," uvedla generální ředitelka Helena Helmerssonová. "Podmínky pro zvýšený růst i ziskovost se nadále vyvíjejí příznivým směrem," dodala.

Reklama

Od 1. do 27. června, což je první měsíc třetího finančního čtvrtletí firmy, tržby v místních měnách meziročně stouply o deset procent.

Společnost H&M loni oznámila propouštění a další snížení nákladů, o kterých tehdy tvrdila, že jí pomohou ušetřit náklady od druhé poloviny tohoto roku.

Akcie firmy odpoledne přidávaly 17,5 procenta zhruba na 185 švédských korun, za posledních 12 měsíců zpevnily asi o 30 procent. Růst ale zaostává za zhodnocením akcií Inditexu, které za stejnou dobu zpevnily zhruba o 60 procent.


Zdroj: ČTK

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama