Do jakých akcií investovat peníze?

V současnosti existuje řada investic, o které může investor obohatit své portfolio. Jeden upřednostňuje konzervativní investice, jako jsou dluhopisy nebo zlato, jiný zase alternativní kryptoměny či peer to peer platformy. Akcie ze své podstaty patří do první skupiny. Původní emise těchto cenných papírů náležely v roce 1602 Nizozemské východoindické společnosti. Od té doby se akcie staly cenným nástrojem pro financování společností i oblíbeným podkladovým aktivem investorů.

Do jakých akcií investovat peníze?
Štěpán Křeček
Štěpán Křeček

Výhody investice do akcií


Firmy vydávají a prodávají akcie za účelem získání finančních prostředků. To může být relevantní při zakládání společnosti, ale také kdykoliv během jejich aktivního působení. Příkladem může být získání kapitálu pro další expanzi na trh. Investor, který zakoupí akcii, se automaticky stává akcionářem s vlastnickým podílem na firmě. Není tak divu, že vlastníci společností zřídkakdy prodávají více než 49 % z celkové emise akcií.

Reklama

Před samotným začátkem obchodování investoři často zváží výhody těchto cenných papírů a naplánují strategii. Hlavním důvodem popularity akcií je potenciálně vysoký výnos, a to zejména v dlouhodobém horizontu. Druhým důvodem je snadná diverzifikace portfolia, tedy to, že je možné investovat do různých firem s odlišnou specializací. Za třetí jejich vysoká likvidita investice umožňuje jednoduše koupit a prodat vlastněné akcie. Na trhu je totiž potřeba jednat okamžitě. Nakonec je velkou výhodou informační dostupnost jak o firmách, tak o akciích samotných.

"investiční

Reklama

Riziko investic do akcií


Strategie investování má přímou spojitost s konečným cílem investora. Může se jednat o dlouhodobé ukládání finančních prostředků do bezpečnějších akcií, které se zhodnocují pomalu, nebo volba příležitostí s vyšším potenciálem výdělku i rizika. Druhá strategie může přinést mnohonásobné zisky, ale také podstatné ztráty. Proto zkušení investoři snižují své riziko pomocí diverzifikace. A to jak mezi obory, tak v čase. K tomu se požívá například tzv. průměrování ceny. To znamená pravidelnou investici stejného obnosu nezávisle na stavu trhu. Dochází při tom k průměrování ceny a tím i ke snížení rizika.

Dividendové akcie


Druhů akcií je mnoho a rozlišují se například podle své formy na listinné, na jméno, nebo na majitele. Pro nás je významnější rozlišení dle účelu pro investory. Jedná se například o dividendové akcie. Ty mají pro investora kromě standardní možnosti nákupu a prodeje další výhodnou vlastnost. Jedná se o vyplácení části zisku společnosti v podobě dividendy. Díky tomu se nákup akcie časem sám zhodnotí jen samotným držením. Tato skutečnost zároveň funguje jako „dvojsečné ostří“. Na jednu stranu totiž dostává investor výplatu v dividendě, na druhou tak ale firma přichází o finance, které by jinak mohla investovat. Vyplacené dividendy tak mohou brzdit rozvoj společnosti.  

"akciové

Akciové indexy


S investováním do akcií je spojena velká psychická zátěž. Ta je kladena na investora v případě bezpečných i rizikových obchodů. Je ale logické, že s rizikem stoupá stres. Řada investorů tak nakupuje investiční produkty navázané na akciové indexy. Ty sdružují větší množství akcií různých společností. Například jeden z nejznámějších akciových indexů S&P 500 (Standard & Poor´s 500) v sobě zahrnuje 500 největších světových společností obchodujících na amerických burzách. Všechny tyto firmy mají vysokou tržní kapitalizaci a významný objem obchodovaných akcií.


Výhodou je opět snížení rizika. Díky kapitálové stabilitě těchto velkých společností. Ve světě investic ovšem nikdy nic není jisté a ani ty nejlepší analytické nástroje nemohou předvídat všechny faktory vstupující do aktuální hodnoty cenných papírů. Využít informace z indexu lze buď přímým nákupem akcií jedné z firem, nebo prostřednictvím akciových fondů.

"mobilní

Akciové fondy


Investoři, kteří chtějí zmírnit psychickou zátěž investic a zároveň do obchodování nevkládat velké množství času, mohou využít zmíněné akciové fondy. Ty lze definovat jako finanční nástroje pod vedením zkušeného manažera, do kterých investoři vkládají své prostředky. Tyto finance jsou následně na základě analýzy firem a akciových indexů investovány do vybraných titulů. Díky širokému portfoliu fondu problémy jedné z akcií mohou být vyváženy úspěchem ostatních. Nevýhodou jsou však členské poplatky, které jsou často vyšší, než v případě nákupu jednotlivých akcií.

Akcie jsou zaslouženě oblíbeným finančním nástrojem, který láká investory už po mnoho let. Jejich potenciální výnosnost přitahuje drobné i velké zájemce z celého světa. Společně s tím se pojí i zlaté pravidlo investování. Tedy nikdy neinvestovat vyšší částku, než kterou si může investor dovolit ztratit.

[sc:articleform id=1 articleid=3177]

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama