Éra levných peněz končí. Úroky se zvyšují

Bankovní rada České národní banky dnes rozhodla o zvýšení úrokových sazeb...

Éra levných peněz končí. Úroky se zvyšují
Štěpán Křeček
Štěpán Křeček

Bankovní rada České národní banky dnes rozhodla o zvýšení úrokových sazeb. Tím ukončila éru levných peněz a udělala první krok na cestě k normalizaci měnové politiky. Růst úrokových sazeb by měl krotit inflaci. Může rovněž přispět k posilování kurzu koruny. Vyšší úroky však zhorší podmínky pro poskytování úvěrů a rovněž mohou prodražit financování našeho státu.

Česká republika má expanzivní rozpočtovou politiku, kdy jsou na dluh pumpovány peníze do ekonomiky přes státní rozpočet. To v kombinaci s expanzivní měnovou politikou vedlo k výraznému růstu cen. Změny v rozpočtové politice lze očekávat nejdříve po volbách, proto je správné, že na brzdu šlape alespoň Česká národní banka. V opačném případě by se naše ekonomika vychylovala do nerovnovážného stavu.

Reklama

 

Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:

Reklama



Vzhledem k rozdílnému nastavení úrokových sazeb v České republice a v eurozóně lze očekávat, že do naší ekonomiky bude proudit spekulativní kapitál. Vyšší úrokové sazby mohou mít negativní dopad na realizaci investic, což může zpomalovat hospodářský růst. Rovněž lze očekávat, že se sníží zájem lidí o hypotéky. To může zmírnit růst cen na realitním trhu.


[sc:articleform id=10 articleid=1558]




"Růst úrokových sazeb nedokáže okamžitě zabrzdit růst spotřebitelských cen. Dává nám však naději, že ceny v příštím roce porostou pomaleji než letos."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama