Erste zvýšila zisk o 26 procent

Hospodaření podpořil zejména růst úrokových výnosů díky zvýšení sazeb v České republice, Maďarsku a Rumunsku...

Erste zvýšila zisk o 26 procent
 Redakce
Redakce

Rakouská bankovní skupina Erste Group, která vlastní Českou spořitelnu, v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 26 procent na 449 milionů eur (asi 11 miliard Kč). Hospodaření podpořil zejména růst úrokových výnosů díky zvýšení sazeb v České republice, Maďarsku a Rumunsku, a také zájem o úvěry, hlavně o hypotéky a půjčky firmám. Banka to dnes oznámila ve své výsledkové zprávě.

Provozní zisk se zvýšil o 10,4 procenta na 801 milionů eur. Čisté výnosy z úroků pak vzrostly o 18,8 procenta na 1,39 miliardy eur, hlavně díky zvýšení úrokových sazeb a výraznému růstu objemu úvěrů na všech trzích. Čisté výnosy z provizí a poplatků stouply o 14 procent na 615,3 milionu eur.

Reklama

Navzdory nejistotě způsobené válkou na Ukrajině zůstalo podle vyjádření banky v prvním čtvrtletí rizikové prostředí relativně příznivé. Ukazatel podílu nesplácených úvěrů se snížil na 2,3 procenta z 2,4 procenta před rokem a je nejnižší od vstupu banky na burzu, což podle internetových stránek Erste bylo v roce 1997.

Celkový objem poskytnutých úvěrů vzrostl o 2,8 procenta na 185,3 miliardy eur. Nejvýrazněji se zvýšil v Rakousku a České republice. Vklady klientů pak stouply o 5,6 procenta na 222,4 miliardy eur. Objem vkladů se zvyšoval na všech trzích, nejvýrazněji v Rakousku a Česku.

Reklama

"V době vážných geopolitických a makroekonomických problémů se ekonomiky střední Evropy dosud ukázaly jako odolné," uvedl finanční ředitel Stefan Dörfler. Tato odolnost je podle jeho vyjádření základem dobrých provozních výsledků banky v prvním čtvrtletí.

Česká spořitelna v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o 84,3 procenta na pět miliard korun. Za růstem je podle banky vyšší provozní výsledek, jenž odráží celkové zotavení po pandemii covidu-19. Spořitelna je největší bankou v České republice podle počtu klientů, kterých má asi 4,5 milionu.


Zdroj: ČTK
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama