Evropská komise schválila Německu státní pomoc pro RWE

Jako kompenzaci za předčasné uzavření hnědouhelných elektráren...

Evropská komise schválila Německu státní pomoc pro RWE
 Redakce
Redakce

Evropská komise (EK) dnes schválila státní pomoc v objemu 2,6 miliardy eur (zhruba 63 miliard Kč), kterou se Německo rozhodlo poskytnout energetické společnosti RWE jako kompenzaci za předčasné uzavření hnědouhelných elektráren. Komise to oznámila v dnešní tiskové zprávě. Nadále však zkoumá plán Berlína poskytnout kompenzaci 1,75 miliardy eur (téměř 43 miliard Kč) firmě LEAG, nad kterou má kontrolu Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského.

Předčasné uzavření hnědouhelných elektráren firem RWE a LEAG je součástí plánu Německa na ukončení veškeré výroby elektřiny z uhlí do roku 2038. Evropská komise uvedla, že kompenzace pro RWE představuje státní pomoc, ale je nezbytná a přiměřená.

Reklama

"Komise dospěla k závěru, že přínos tohoto opatření pro cíle EU v oblasti životního prostředí a klimatu převažuje nad případným narušením hospodářské soutěže způsobeným touto podporou," píše se v tiskové zprávě.

Komise vyšetřování kompenzací pro firmy RWE a LEAG zahájila v březnu 2021. "Dnešní rozhodnutí se netýká oficiálního vyšetřování kompenzace ve prospěch LEAG. Komise je v souvislosti s tímto případem stále v kontaktu s německými úřady," píše se také v tiskové zprávě.

Reklama

Německé ministerstvo hospodářství dnes podle agentury Reuters potvrdilo, že vyšetřování ohledně kompenzace pro firmu LEAG stále pokračuje. "Německá vláda jedná s LEAG, dotčenými spolkovými zeměmi a s Evropskou komisí, aby i tento proces co nejrychleji završila," dodalo ministerstvo.


Zdroj: ČTK

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama