Fed vykročil rázným způsobem

Po včerejším dlouho očekáváném zasedání amerického Fedu, které bylo zatíženo obrovskou mírou nejistoty, budou dnes finanční trhy zejména vstřebávat rozhodnutí měnového výboru včetně následné tiskové konference předsedy Jerome Powella a představení nové makroekonomické prognózy.

Fed vykročil rázným způsobem
Martin Kron
Martin Kron

Ze Spojených států amerických dorazí dnes data spíše druhého sledu, když nejprve budou zveřejněny každotýdenní údaje z tamního trhu práce o počtu nově podaných i pokračujících žádostech o podporu v nezaměstnanosti. Trh očekává v obou případech zcela identickou hodnotu jako týden předtím. Později bude také publikována statistika prodaných již existujících domů během měsíce srpna. Medián trhu předpokládá, že takových domů se prodalo 3,9 milionu, což by byl meziměsíční pokles o 1,3 %.

Pohled zpět:              

Reklama

Dlouho očekávané zářijové zasedání amerického Fedu je za námi. Bylo zřejmé, že bude zahájen cyklus uvolňování měnové politiky, ale otázkou bylo, jakým krokem. Analytici včetně nás se domnívali, že měnový výbor bude obezřetnější a sníží sazby pouze o 25bb. Finanční trhy v posledních týdnech měnily svá očekávání jako ponožky, ale nakonec se těsně před zasedáním přiklonily k variantě razantnějšího snížení sazeb až o 50bb. A tentokrát měly pravdu, Fed snížil sazby v tomto rozsahu a úrokové sazby tak aktuálně činí 4,75-5,00 %. Zároveň z tzv. dot-plotu vyplývá ochota centrálních bankéřů pokračovat v poměrně rychlém tempu snižování sazeb. Na konci letošního roku by podle většiny měnového výboru mohly úrokové sazby klesnout ke 4,4 %, zatímco dřívější prognóza naznačovala jen nepatrné snížení na 5,1 %. V příštím roce by sazby mohly spadnout až ke 3,4 %, což je opět výrazná změna oproti předchozí predikci (4,1 %). Razantnější uvolňování měnové politiky je spojováno s lepším výhledem inflace, která, vyjádřena cenovým indexem PCE, by měla dle nejnovější predikce Fedu dosáhnout v letošním roce průměrné výše 2,3 % (původně 2,6 %). Jádrová složka by se měla zastavit na průměrné úrovni 2,6 % (původně 2,8 %). S dosažením inflačního cíle se ovšem i nadále počítá až v roce 2026. Na druhé straně se zvýšil výhled nezaměstnanosti na konci tohoto roku ze 4 % na 4,4 %. Okolo této hranice by se mohla nezaměstnanost pohybovat i v dalších letech, z historického pohledu jde ovšem o minima. Nadále se očekává solidní růst největší světové ekonomiky, který je odhadován na úrovni 2 % napříč roky 2024 až 2026. Naše prognóza ohledně dalšího postupu Fedu je aktuálně pod revizí.

Včera byly publikovány finální odhady srpnové inflace v eurozóně. V případě meziměsíčního srovnání došlo ke korekci růstu cenové hladiny z 0,2 % na 0,1 %. Meziroční nárůsty byly potvrzeny, celková inflace tak činila 2,2 % a její jádrová složka 2,8 %.

Reklama

Ve Spojených státech amerických byly již v odpoledních hodinách zveřejněny první údaje z nemovitostního trhu v rámci tohoto týdne. Trh očekával, že bylo v srpnu vydáno 1410 tisíc stavebních povoleních, tedy o trochu více než v červenci (1396 tisíc). Uděleno ale nakonec bylo 1475 tisíc povolení a byl také o +10 tisíc revidován červencový počet. Co se týká nově zahájené výstavby, byl predikován nárůst z 1238 tisíc na 1318 tisíc. Ukázalo se ale, že v srpnu byla zahájena stavba 1356 tisíc nových domů.

Mnoho bank se rozhodlo pomoct svým klientům, které zasáhly ničivé povodně v ČR, a alespoň trochu jim ulevit. Bude možné požádat o odklad či snížení splátek běžných úvěrů i hypoték. Možností bude také změna splátkového kalendáře a jiné formy pomoci.

Vzhledem k vysoké míře nejistoty ohledně rozhodnutí Fedu se očekávala vyšší volatilita na finančních trzích. Snížení o 50bb nepřivítal americký dolar, který nejprve oslaboval, ale vzápětí ztráty vyrovnal. EUR/USD zamířil blíže k hranici 1,12. Akciové trhy byly nejdříve tímto rozhodnutím potěšeny, ale nakonec své zisky ztratily. Investoři se možná obávají dalšího vývoje americké ekonomiky, americký index S&P 500 tak včera ztratil 0,3 %. Německý DAX zakončil den s nepatrnou ztrátou, pražský PX odepsal 0,4 %. Koruna již během dne posilovala k úrovni 25,05 EUR/CZK.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama