Firma Berkshire zvýšila podíly v pěti japonských obchodních firmách

V každé nejméně o jeden procentní bod na více než šest procent...

Firma Berkshire zvýšila podíly v pěti japonských obchodních firmách
 Redakce
Redakce

Americká investiční společnost Berkshire Hathaway zvýšila své podíly v pěti největších japonských obchodních společnostech, v každé nejméně o jeden procentní bod na více než šest procent. S odvoláním na podání u regulačních úřadů o tom dnes informovala agentura Reuters. Konglomerát investora a miliardáře Warrena Buffetta v roce 2020 uvedl, že jeho investice do japonských obchodních společností jsou dlouhodobé a podíly by se mohly zvýšit až na 9,9 procenta.

Podíly Berkshire se zvýšily na 6,59 z 5,04 procenta v Mitsubishi, na 6,62 z 5,03 procenta v Mitsui & Co, na 6,21 z 5,02 procenta v Itochu, na 6,75 z 5,06 procenta v Marubeni a na 6,57 z 5,04 v Sumitomo.

Reklama

Akcie zmíněných společností na zprávu reagovaly růstem. Nejvíce stouply akcie Mitsubishi a Marubemi, které si připsaly přes dvě procenta. Index Nikkei 225, který je hlavním cenovým indikátorem burzy v Tokiu, si za dnešní seanci připsal 0,16 procenta.

Od začátku roku akcie pěti dotyčných obchodních společností vzrostly o dvouciferná procenta a překonaly tak tříprocentní pokles průměru indexu Nikkei 225.

Reklama

Takaši Hiroki, hlavní stratég společnosti Monex, uvedl, že ho nepřekvapilo, že Berkshire ve firmách nakoupila více akcií. "Vysoké ceny akcií obchodních společností souvisí s vysokými cenami komodit, ale v jejich podnikání jde o mnohem víc," řekl. "Jejich zisky jsou dobré a výnosy pro akcionáře jsou vysoké," dodal.

Minulý týden společnost Berkshire informovala, že koupila za více než 4,1 miliardy dolarů podíl v tchajwanském výrobci čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC). Konglomerát přitom jen zřídka nakupuje cenné papíry technologických firem.

Dvaadevadesátiletý Buffett patří mezi nejbohatší lidi světa a díky svým úspěšným investicím si vysloužil přezdívku Věštec z Omahy. Podle aktuálního žebříčku miliardářů agentury Bloomberg je Buffett šestým nejbohatším člověkem na světě s majetkem v hodnotě kolem 108 miliard dolarů.


Zdroj: ČTK

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama