General Motors propustí ve dvou závodech v USA 1300 zaměstnanců

Automobilka má podle svých internetových stránek v USA zhruba 90.800 zaměstnanců...

General Motors propustí ve dvou závodech v USA 1300 zaměstnanců
 Redakce
Redakce

Největší americká automobilka General Motors (GM) propustí na začátku ledna ve svých dvou továrnách ve státě Michigan asi 1300 zaměstnanců. S odkazem na sdělení firmy o tom ve čtvrtek informovala agentura Reuters. Automobilka má podle svých internetových stránek v USA zhruba 90.800 zaměstnanců.

Z montážního závodu na předměstí Detroitu odejde 945 zaměstnanců. Firma tam ukončí výrobu elektromobilu Chevrolet Bolt a závod bude přeměněn na výrobu elektrických nákladních aut, která by měla začít v roce 2025. Výroba Boltu v závodě má skončit příští týden. Další zaměstnanci odejdou ze závodu Lansing Grand River, kde firma ukončí výrobu Chevroletu Camaro. V závodě se nadále budou vyrábět modely Cadillac CT4 a CT5.

Reklama

Automobilka v říjnu oznámila, že odkládá výrobu elektrických pick-upů o rok. Výroba elektrických vozů Chevrolet Silverado a GMC Sierra tam podle původních plánů měla začít koncem příštího roku. Šéfka GM Mary Barraová uvedla, že odklad umožní automobilce učinit technické a další změny, díky kterým bude výroba těchto vozů efektivnější a levnější, a tedy i ziskovější.

Automobilka uvedla, že do roku 2035 přestane prodávat vozy s benzinovým motorem. V říjnu oznámila, že upouští od svého cíle vyrobit v období od roku 2022 do poloviny roku 2024 až 400.000 elektromobilů.

Reklama

Konkurenční automobilka Ford v říjnu oznámila, že dočasně ruší jednu směnu ve svém závodě, kde vyrábí elektromobil F-150 Lightning. Tento týden Ford sdělil dodavatelům, že od ledna 2024 plánuje vyrábět 1600 elektromobilů F-150 Lightning týdně. To je zhruba polovina z dříve plánovaných 3200 vozů.


Zdroj: ČTK

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama