Goldman Sachs preferuje firmy s volnými prostředky a podhodnocené inovace

Plný dopad otřesů v bankovním sektoru se ještě neprojevil...

Goldman Sachs preferuje firmy s volnými prostředky a podhodnocené inovace
Timur Barotov
Timur Barotov

Podle Ashishe Shaha, investičního ředitele Goldman Sachs Asset Management, ukázal nedávný šok v americkém bankovním systému důležitost diverzifikovaných investic, jako je například portfolio 60/40, které je rozděleno mezi akcie (60 %) a dluhopisy (40 %). Ačkoli tato strategie měla v roce 2022 problémy kvůli obavám z inflace, dluhopisy letos uprostřed napětí ve finančním sektoru výrazně rostly.

Shah se však domnívá, že většinu dopadů bankovních otřesů jsme ještě neviděli. Na rozdíl od typických bankovních krizí byly u dotčených bank ztráty plynoucí z bezpečných a likvidních aktiv, a nikoliv ze špatných úvěrů. Tempo růstu sazeb také předčilo očekávání mnoha lidí včetně některých bank, což vedlo k nezaúčtovaným ztrátám v rozvahách. Nástup sociálních médií a digitalizace finančních služeb navíc urychlil přenos informací a způsobil, že vše, včetně tempa přesunu vkladů, bylo mnohem rychlejší než během poslední globální finanční krize. Beta vkladů neboli citlivost vkladů na tržní sazby, je u některých bank vyšší, než se očekávalo, a tempo přesunu vkladů daleko přesáhlo to, co bylo pozorováno v minulosti.

Reklama

Ve světle těchto problémů Shah radí investorům, aby si udržovali diverzifikované portfolio a zaměřili se na společnosti, které generují volné peněžní toky. Mohou to tak být kvalitní dluhopisy, které vlastní společnosti s investičním ratingem, nebo akcie, které emitovaly společnosti s vysokou kvalitou a schopností pořádat zpětné odkupy. Naopak firmy nadměrně zadlužené, nebo negenerující volný peněžní tok, jsou nejproblematičtějším typem investic v tomto prostředí.

Toto období lze také využít k lovu na inovace, které jsou na prodej, například biotechnologické společnosti obchodující se za atraktivní ceny se zajímavým výzkumem a vývojem. I když tyto společnosti často pálí hotovost, stále existují příležitosti k nákupu pod hodnotou jejich duševního vlastnictví. Atraktivní oblastí je také umělá inteligence, která bude mít dlouhodobě transformační dopady na ekonomiku.

Reklama

Pokud jde o úvahy Fedu o sazbách, Shah se domnívá, že Fed zpřísňuje sazby, aby zpomalil americkou ekonomiku a řešil inflaci, protože ekonomika roste tempem, které není v souladu s cenovou stabilitou. Výrazné zpřísnění finančních podmínek, které bylo zaznamenáno v posledních týdnech, však může Fed přimět k přehodnocení jeho postoje. Shah naznačuje, že prostředí se změnilo a banky nemohou přejít od obav z runu na banky k tomu, že druhý den poskytnou rizikový úvěr. Fed pravděpodobně vyhodnotí situaci a podle toho upraví svou politiku.

Souhrnně lze říci, že nedávný otřes v americkém bankovním systému zdůraznil význam diverzifikovaných investic a hodnotu dluhopisů pro investory. Ačkoli se plný dopad otřesů ještě neprojevil, investoři mohou svá portfolia nastavit tak, aby se zaměřili na společnosti s volným peněžním tokem a inovativní společnosti obchodující se pod svou hodnotou. Fed pravděpodobně přehodnotí svou politiku ve světle výrazného zpřísnění finančních podmínek a podle toho upraví svůj postoj.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama