HDP USA za 3. čtvrtletí vykázal oživení

Reálný HDP se ve třetím čtvrtletí roku 2022 zvýšil o 2,6 % mezičtvrtletně (anualizovaně)...

HDP USA za 3. čtvrtletí vykázal oživení
 Redakce
Redakce

KLÍČOVÉ ÚDAJE

  • Reálný HDP se ve třetím čtvrtletí roku 2022 zvýšil o 2,6 % mezičtvrtletně (anualizovaně). Údaje byly těsně nad konsensuální prognózou, která počítala se ziskem 2,4 % q/q.
  • Spotřebitelské výdaje vzrostly o 1,4 %, což je zpomalení z 2,0 % zaznamenaných ve 2. čtvrtletí. Na celkovém zisku se podílely výdaje na služby (2,8 %), zatímco výdaje za zboží (-1,2 %) byly nižší. Pokles zboží byl rozložen do výdajů dlouhodobé spotřeby (-0,8 %) a krátkodobé spotřeby (-1,2 %).
  • Podnikové investice do nebytových prostor vzrostly o 3,7 %, protože pokračující zisky v produktech duševního vlastnictví (6,9 %) a oživení investic do vybavení (10,8 %) více než vyrovnaly pokles v nebytových strukturách (- 15,3 %). Investice do struktur se snížily šest po sobě jdoucích čtvrtletí a od 1. čtvrtletí 2021 klesly o 13,4 %.
  • Investice do rezidenčních nemovitostí (26,4 %) ve třetím čtvrtletí prudce klesly, protože výstavba domů se zpomalila a prodeje nových a stávajících domů se ve 3. čtvrtletí snížily o více než 10 %. Mimo pandemii byl pokles rezidenčních investic ve 3. čtvrtletí největším poklesem od 1. čtvrtletí 2010. Z hlediska příspěvku k růstu se investice do bydlení snížily o 1,4 procentního bodu (pb) HDP.
  • Po poklesu v pěti po sobě jdoucích čtvrtletích vzrostly vládní výdaje o 2,4 %, přičemž zisky pocházely jak z federální (3,4 %), tak ze státní a místní (1,7 %) úrovně.
  • Vývoz vzrostl ve třetím čtvrtletí o 14,4 %, přičemž zisky byly rozloženy jak na zboží (17,2 %), tak na služby (8,4 %). Dovoz se snížil o 6,9 %, když pokles dovozu zboží (- 8,7 %) byl jen částečně kompenzován mírným nárůstem ve službách (2,4 %). To vedlo k dalšímu snížení schodku obchodní bilance, což vedlo k nárůstu čistého obchodu o 2,8 pb k HDP ve 3. čtvrtletí.
  • Investice do zásob klesly o skromnějších 0,7 procentního bodu ve třetím čtvrtletí – což je výrazné zlepšení oproti poklesu o 1,9 procentního bodu ve 2. čtvrtletí.


Reklama

KLÍČOVÉ DŮSLEDKY

Po poklesu v každém z prvních dvou čtvrtletí roku se reálný HDP ve třetím čtvrtletí vrátil k růstovému trendu (~1,8 %). Je pravda, že koncové číslo nadsazuje současnou míru síly v ekonomice USA,protože čistý export výrazně přispěl k růstu ve třetím čtvrtletí.

Reklama

Naopak domácí tahouni zůstali relativně nezměněni oproti předchozímu čtvrtletí, přičemž spotřeba domácností a fixní investice přidaly k celkovému růstu pouze 0,1 procentního bodu – pokles z 0,5 pb ve 2. čtvrtletí.

Domácnosti zaznamenaly ve druhém čtvrtletí rekordní pokles čistého jmění, protože prudký pokles akcií pomohl vymazat 6,1 bilionu dolarů z rozvah domácností (graf 1). Zpomalení spotřebitelských výdajů ve 3. čtvrtletí naznačuje, že kumulativní dopad vyšších úrokových sazeb, erodující kupní síla v důsledku zvýšené inflace a pokles čistého jmění, to vše značně brzdí spotřebitelské výdaje. Vzhledem k tomu, že akumulované úspory byly čerpány rychleji, než se dříve očekávalo, a očekává se další zmírnění cen domů – což bude dále brzdit čisté jmění domácností – budou spotřebitelské výdaje v následujících měsících pravděpodobně nadále slábnout.

HDP je zpět-hledící indikátor, a proto bude mít jen malý vliv na rozhodování Fedu na jejich zasedání příští týden. Vzhledem k tomu, že údaje o inflaci zůstávají horké a nevykazují příliš přesvědčivé známky o převrácení a trh práce je stále neuvěřitelně napjatý, zdá se pravděpodobné, že dojde k dalšímu zvýšení o 75 bazických bodů.


"graf

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama