Hlavní americké indexy uzavřely těsně nad nulou

Americké akcie ve středu vzrostly, přestože eskalace napětí mezi Izraelem a Íránem vyvolala obavy z širšího konfliktu na Blízkém východě a to vedlo k celkové opatrnosti na trhu. Trh svírají geopolitické obavy, které rozptýlily optimistickou náladu spojenou s nadějí na snížení úrokových sazeb v USA

Hlavní americké indexy uzavřely těsně nad nulou
Timur Barotov
Timur Barotov

Ropa zároveň prodloužila prudký růst, díky němuž její ceny v úterý vzrostly o více než 5 %, což je nejvíce za téměř rok. Futures kontrakty na ropu Brent  a West Texas Intermediate ve středu vzrostly o více než 1 %, přičemž obchodníci platili prémii vzhledem k vyhlídkám na rizika pro dodávky v důsledku zvýšených izraelsko-íránských útoků.

V rámci jednotlivých akciových pohybů klesly akcie společnosti Tesla o více než 3 %, celosvětové dodávky automobilů ve třetím čtvrtletí vzrostly, ale nedosáhly odhadů Wall Street. Mezitím se akcie Nike propadly o více než 6 % poté, co gigant v oblasti sportovní obuvi stáhl svůj výhled na letošní rok, když nedosáhl na tržby za první čtvrtletí. „Ještě jsme to neotočili,“ řekl jeho finanční ředitel analytikům v konferenčním hovoru. Co se týče makroekonomické situace, nejnovější středeční údaje společnosti ADP ukázaly, že soukromý sektor vytvořil v září 143 000 pracovních míst, což je nad odhady ekonomů, kteří předpokládali 125 000 míst, a výrazně více než 99 000 míst v srpnu. Zveřejnění údajů následuje po smíšených údajích o počtu volných pracovních míst a přichází před klíčovou zářijovou zprávou o zaměstnanosti, která bude zveřejněna v pátek, kdy investoři zvažují, jakým směrem se Fed vydá při snižování úrokových sazeb.

Hlavní americké akciové indexy se ve středu příliš nezměnily, ale výraznější akciový vývoj byl zaznamenán u akcií spojených s čínskou ekonomikou, protože investoři nadále rozebírají, co by pro Čínu mohl znamenat rozsáhlý stimulační balíček. Americké akcie navázané na čínský elektronický obchod ve středu opět rostly. Online maloobchodní giganti Alibaba, Pinduoduo a JD.com se během dne zvýšily, přičemž JD.com i Pinduoduo vzrostly o více než 4 %. 

Více o akcie usa

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama