Index spotřebitelských cen v USA v srpnu neočekávaně zrychlil

Konec narativu o brzském dosažení vrcholu inflačních tlaků, nebo jen poslední vzedmutí cenové hladiny?

Index spotřebitelských cen v USA v srpnu neočekávaně zrychlil
 Redakce
Redakce

Inflace v srpnu překvapivě rostla, což je jasný důvod pro Fed zvýšit sazby o dalších 75 bazických bodů - nelze vyloučit i 100 bb.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE

Reklama
  • Růst spotřebitelských cen se v srpnu, po stagnaci v červenci, meziměsíčně zvýšil o 0,1 % (m/m). Meziročně (y/y) celková inflace zpomalila od července o 0,2 procentního bodu (pb) na 8,3 %.
  • Ceny energií klesly o 5,0 % m/m, protože ceny benzínu poklesly o významných -10,6 % m/m, zatímco energetické služby vzrostly o 2,1 % m/m. Ceny potravin zpomalily na 0,8 % m/m (po 1,1 % m/m nárůstu v červenci), ale stále jsou vyšší o 11,4 % y/y.
  • Jádrová inflace (bez volatilních položek, jako jsou potraviny a energie) vzrostla o 0,6 % m/m – výrazné zrychlení z červencového zisku o 0,3 % m/m. Ve srovnání s loňským srpnem je jádrová inflace 6,3 % o 0,4 pb vyšší než minulý měsíc.
  • Růst cen mezi hlavními službami (+0,6 % m/m) zrychlil z předchozího nárůstu v minulém měsíci o 0,4 % m/m. Významným přispěvatelem byly opět náklady na přístřeší (+0,7 % m/m), přičemž nájemné primárního bydlení (+0,7 % m/m) a ekvivalentní nájemné vlastníka (+0,7 % m/m) zaznamenaly podobné zisky. Ceny placené za ubytování mimo domov (0,1 % m/m) mírně vzrostly poté, co v každém z předchozích dvou měsíců zaznamenaly značný pokles. Ostatní kategorie včetně zdravotnictví (0,8 % m/m), dopravy (0,5 % m/m) a vzdělávání a komunikačních služeb (0,2 % m/m) byly také meziměsíčně vyšší. Růst cen u rekreačních služeb v srpnu stagnoval.
  • Po nedávných známkách uvolňování ceny jádrového zboží v srpnu zrychlily (0,5 % m/m). Zisky byly patrné u vybavení domácností (+1,1 % m/m), oblečení (0,2 % m/m), rekreačního zboží (0,6 % m/m) a dopravy (0,4 % m/m). Růst cen v dopravě byl zcela důsledkem růstu cen nových vozidel o 0,8 % m/m, zatímco ceny ojetých vozidel klesly o mírných 0,1 % m/m.


DŮSLEDKY

Reklama

Nejde to vyjádřit jinak, než že poslední data o cenové hladině v USA byly velkým zklamáním. Poté, co údaje v posledních měsících vykazovaly určité známky uvolňování, vedlo srpnové zrychlení cen ve většině kategorií zboží a služeb k významnému zvýšení jádrové inflace.

Zatímco růst cen napříč službami pravděpodobně prokáže větší stálost, nedávné zrychlení cen zboží není udržitelné. Poměr zásob k tržbám v obchodních domech, v obchodech s elektronikou a spotřebiči a v obchodech se stavebními materiály, zahradní technikou a potřebami, to vše je v současné době výrazně nad úrovní před pandemií. V předvánočním obdobím maloobchodníci pravděpodobně začnou nabízet nějaké slevy, aby omezili stávající zásoby.

Během minulého týdne jsme slyšeli od řady představitelů FOMC jasný vzkaz, že budou muset vidět přesvědčivé důkazy o tom, že inflace trvale zpomaluje, než rozhodnou o ukončení měnověpolitické restrikce. Dnešní zpráva nenabízela žádný důkaz, že se inflace se zmírňuje. To naznačuje, že další zvýšení o 75 bazických bodů je téměř jisté, až se koncem tohoto měsíce sejde FOMC.

Pro akciové trhy to včera byla studená sprcha, protože většina analytiků očekávala pokles headlinového CPI a mírný nárůst jádrového CPI (0,0 % a 0,4 %). Dnešní data tak nejen otvírají cestu Fedu k dalšímu razantnímu zvýšení klíčových sazeb, ale prodlužují období nejistoty a dále zvyšují tlak na domácnosti i firmy prostřednictví snižování dostupných finančních prostředků.

Dolar, díky spekulacím o nárůstu úrokového diferenciálu a tendenci investorů uchylovat se do aktuálně jediného bezpečného aktiva na trhu bude s velkou mírou pravděpodobnosti i nadále posilovat a výnosy amerických vládních dluhopisů dále porostou, což bude mít negativní vliv na akciové trhy.

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama