Inflace dosáhla svého cíle

V listopadu došlo k meziročnímu růstu spotřebitelských cen o 2,0 procenta...

Inflace dosáhla svého cíle
 Redakce
Redakce

V listopadu došlo k meziročnímu růstu spotřebitelských cen o 2,0 procenta. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou. Oproti prognóze centrální banky je inflace o 0,5 procentního bodu nižší.

Nejvyšší vliv na meziroční růst cenové hladiny měl oddíl bydlení, kde rostly ceny nájemného o 3,3 procenta a elektřiny o 5,6 procenta. Vliv na růst cenové hladiny měl i oddíl dopravy, kde došlo k nárůstu cen pohonných hmot a olejů o 10,1 procenta. V posledních týdnech však dochází k výraznému snižování ceny ropy, což bude působit proti růstu inflace.

Reklama


Na meziroční snižování cenové hladiny působily v listopadu zejména ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde klesly ceny cukru o 33,3 procenta a vajec o 26,1 procenta. V oddíle odívání a obuv byly nižší ceny oděvů o 2,5 procenta. Úhrnem však vzrostly ceny zboží o 1,2 procenta a ceny služeb o 3,3 procenta. 


[sc:articleform id=12 articleid=712]




"Růst úrokových sazeb vrátil inflaci na svůj cíl. Klesající cena ropy bude zmírňovat růst spotřebitelských cen. Lidem naopak dělají vrásky na čele rostoucí náklady na bydlení a elektřinu."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS








Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama