Inflace opět výrazně vzrostla na úroveň 17,2 procenta

Růst cen v naší ekonomice nadále patří mezi nejvyšší v rámci Evropské unie...

Inflace opět výrazně vzrostla na úroveň 17,2 procenta
 Redakce
Redakce

Z meziročního pohledu dosáhla míra inflace v červnu na úroveň 17,2 procenta. Růst cen v naší ekonomice nadále patří mezi nejvyšší v rámci Evropské unie. Inflace bohužel výrazně znehodnocuje úspory českých domácností, protože banky plně nepřenáší vysoké úrokové sazby na úročení klientských vkladů.

Astronomický růst cen zvyšuje chudobu v naší zemi. V rodinných rozpočtech se příjmy navyšují podstatně pomalejším tempem, než kterým narůstá inflace. To vede ke snižování životní úrovně většiny obyvatel České republiky, což se již začalo projevovat ve výrazném poklesu tržeb obchodníků.

Reklama

[sc:mediahub id=460]

Za extrémní lze označit růst cen pekárenských výrobků, který dosáhl úrovně 23,8 procenta, přičemž například cena chleba se zvýšila o 28,6 procenta. Cenový šok byl evidován i u masa, které meziročně zdražilo o 20,4 procenta. Ještě dramatičtější nárůst byl evidován u olejů a tuků, které zaznamenaly zvýšení cen o 42,0 procenta 

Lidé si sáhnou podstatně hlouběji do kapsy kvůli zdražení zemního plynu o 57,8 procenta, tuhých paliv o 34,0 procenta, elektřiny o 31,6 procenta či tepla a teplé vody o 18,1 procenta. Lidé neušetří ani na dopravě. Ceny automobilů zdražily o 14,5 procenta a ceny pohonných hmot a olejů dokonce o 47,5 procenta.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama