Investoři poptávají sedmkrát tolik akcií LGES, než firma nabízí

O akcie jihokorejského výrobce baterií LG Energy Solutions (LGES) je silný zájem, investoři jich v primární veřejné nabídce...

Investoři poptávají sedmkrát tolik akcií LGES, než firma nabízí
 Redakce
Redakce

O akcie jihokorejského výrobce baterií LG Energy Solutions (LGES) je silný zájem, investoři jich v primární veřejné nabídce (IPO) poptávají zhruba sedmkrát tolik, než kolik jich firma nabízí. Agentuře Reuters to řekly dva zdroje obeznámené se situací. LGES je součástí chemické skupiny LG Chem a baterie dodává výrobcům elektromobilů, jako je Tesla, General Motors (GM) a další.

LGES nabízí akcie zhruba za 10,7 miliardy dolarů (229,4 miliardy Kč), od institucionálních investorů ale už obdržela nabídky na akcie zhruba za 80 miliard dolarů (1,7 bilionu Kč). Jde o největší nabídku akcií, jaká se kdy na burze v Jižní Koreji objevila. Cena, za kterou se akcie budou prodávat, by měla být stanovena v pátek.

Reklama


"Máme dojem, že poptávka je dobrá, konkrétní čísla ale nemůžeme potvrdit, ani se k nim vyjadřovat," sdělil mluvčí LGES.

Reklama


Při celkovém objemu 80 miliard dolarů je poptávka po akciích LGES přibližně třináctkrát vyšší než akcie za šest miliard dolarů, což je objem stanovený pro instituce. Vyplývá to ze záznamů, které firma zveřejnila před nabídkou akcií.


Prodej akcií v primární nabídce by mohl zvýšit hodnotu firmy až na 70,2 bilionu wonů (1,3 bilionu Kč). LGES by se tak stala třetí největší firmou v Jižní Koreji s akciemi na burze, a to za společnostmi Samsung Electronics a SK Hynix.


Reuters v prosinci informoval, že LGES bude pravděpodobně schopna stanovit upisovací cenu svých akcií na horním konci rozpětí. Minulý týden firma oznámila, že cenové pásmo stanovila na 257.000 až 300.000 wonů za kus.


V roce 2020 ve světě jezdilo zhruba 6,8 milionu bateriových elektromobilů, uvádí server Statista. V témže roce se globální flotila těchto vozů rozrostla o více než tři miliony.


Zdroj: ČTK
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama