Itálie omezila robota ChatGPT

Provozovateli zařízení, americké společnosti OpenAI, navíc hrozí pokuta až 20 milionů eur...

Itálie omezila robota ChatGPT
 Redakce
Redakce

Italské úřady kvůli nedostatkům ve zpracování osobních údajů omezily používání chatovacího robota ChatGPT. Provozovateli zařízení, americké společnosti OpenAI, navíc hrozí pokuta až 20 milionů eur (470 milionů Kč) nebo čtyři procenta z globálního obratu, stojí v nařízení. Úřady také kritizují, že robot nijak neprověřuje věk uživatelů. Proti rozhodnutí se provozovatel může odvolat k soudu.

Podle italského úřadu na ochranu osobních údajů není jasné, za jakých právních podmínek robot sbírá a shromažďuje osobní údaje svých uživatelů, kteří ani nejsou o těchto podmínkách informováni. Ačkoliv provozovatel uvádí, že robota mohou používat lidé, kterým je nejméně 13 let, zařízení podle úřadu věk nikterak nekontroluje.

Reklama

Úřad rozhodl, že až do ukončení řízení zakazuje robotovi ChatGPT používat osobní údaje italských uživatelů. Společnost OpenAI má 20 dnů na to, aby zavedla opatření, která reagují na výtky italského úřadu. Pokud se tak nestane, hrozí provozovateli zmíněná vysoká pokuta.

Italský úřad poukázal na to, že ChatGPT je nejvíce používaným chatovacím robotem na světě a že 20. března unikly informace o jeho uživatelích. Evropská policejní organizace Europol zároveň tento týden varovala, že by zločinci mohli využít ChatGPT a další chatovací roboty k podvodům a dalším kriminálním aktivitám.

Reklama


Zdroj: ČTK

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama