Jak investovat malé částky

Investice, analýza trhu nebo nákup zlatých cihel. Taková témata řešila ještě před sto lety pouze úzká skupina vysoce postaveného a movitého obyvatelstva. Tuto minulost již však naše společnost nechala za zády. Investorem se tak v současnosti může stát prakticky kdokoliv, kdo má finanční prostředky navíc.

Jak investovat malé částky
Štěpán Křeček
Štěpán Křeček

Jak investovat pravidelně malé částky?


Investice, analýza trhu nebo nákup zlatých cihel. Taková témata řešila ještě před sto lety pouze úzká skupina vysoce postaveného a movitého obyvatelstva. Tuto minulost již však naše společnost nechala za zády. Investorem se tak v současnosti může stát prakticky kdokoliv, kdo má finanční prostředky navíc.

Investice velkých financí bývají spojeny s rizikem, které je tématem samo o sobě. Proto mnoho investorů pracuje s malými částkami. Mnohdy to přitom může být jen „tisícovka“, která zbyla po výplatě. Zkrátka investují pouze tolik, kolik si mohou dovolit ztratit bez hrozby zásadního narušení svého životního stylu.

"start

Reklama

Diverzifikace portfolia


Po orientaci v základní finanční gramotnosti čeká nové investory vzrušující rozhodování, kam vlastně své finance vloží. Každý z nich má jiné cíle, odvahu a investiční možnosti. Investice jako taková s sebou vždy nese riziko a zpravidla platí, že čím je větší, tím je vyšší i potenciál zisku. Příkladem velmi bezpečné investice s nízkým ziskem je ukládání peněz na klasický spořicí účet v bance. Na opačném pólu stojí například akcie, kryptoměny nebo některé dluhopisy.

Riziko je naštěstí možné snižovat dobře diverzifikovaným portfoliem. To znamená, že jsou investice rozloženy do různých aktiv a investor tak nesází „all in“. Pokud tak hodnota jedné investice klesá, ostatní mohou její pokles vyvážit. Deset dobře rozložených malých investic může snadno přinést větší zisk než jeden velký vklad.


Nutno podotknout, že menší investoři, kteří mají k dispozici zmíněnou „tisícovku“ měsíčně, mají při stavbě portfolia omezenější možnosti. I pro ně je však rozložení rizik možné. Řešením může být například výběr vyváženého podílového fondu. Investice do něj zejména v delším časovém horizontu má výrazně vyšší potenciál zisku než například ukládání financí do stavebního spoření.

Reklama

Pravidelné investování


Opakovaná investice drobných částek má ještě jednu obrovskou výhodu. Zatímco velké částky jsou investovány v jeden okamžik, vícero menších částek je rozloženo v čase. Investor tedy nakupuje cílové aktivum v různých fázích vývoje trhu. Když je jeho cena nižší, nakupuje „ve slevě“. Když pak zase vyroste, nakupuje dráž, ale o to víc se zhodnotí jeho předchozí investice. Díky pravidelnému investování se tak cena průměruje, není ohrožena náhlými výkyvy a díky tomu je zatížena nižším rizikem. Pro investora, který chce investovat malé částky je na současném trhu mnoho příležitostí.

"pravidelné

Ukládání do zlata (spoření do zlata)


Na první pohled se vlastní cihla zlata může zdát pro drobné investory velmi vzdálená. I ke zlatu je ale možně se „proinvestovat“ po malých částkách. Například BHS umožňuje svým klientům postupně ukládat částky, jejichž výši si určí sám klient. Za každou investovanou sumu sice nezíská malé zlaté zrnko, ale po předem vypočítaném čase, si investor domů odnese vlastní zlatou cihličku. Výhodou při tom je, že každá zaslaná částka přinese tolik zlata, kolik je jeho aktuální cena na trhu. I zde tak investor může průměrovat ceny, jak bylo popsáno výše. Spoření do zlata je dnes velmi oblíbené mezi většinou opatrnějších investorů.

Podílové fondy


Další možností jsou výše zmíněné podílové fondy, kde skoro žádná částka není příliš malá. Díky dlouhodobému složenému úročení u nich totiž bývá finální hodnota investice výrazně vyšší, než prostý součet jednotlivých částek. Hodnota časem narůstá exponenciálně, takže po letech a dekádách může být zisk i ve stovkách procent. Podílové fondy bývají zaměřené na pestrou škálu různých podkladových aktiv, přičemž nejčastější jsou akcie a dluhopisy firem z různých oblastí podnikání nebo světové ekonomiky. Nevýhodou tohoto způsobu investování jsou pak často relativně vysoké poplatky, které investor musí splatit zpravidla v prvních letech investování, což rychlost nárůstu hodnoty může výrazně zpomalit.

"růst

Alternativní investice


Půjčky peer to peer


Výrazy P2P (peer-to-peer) nebo P2B (peer-to-business) zní možná poněkud složitě, ale jejich princip je velmi jednoduchý. Jedná se o platformy, na kterých shánějí jednotlivci i podniky půjčky za výhodnějších podmínek, než které jim mohou zajistit banky. Finance jim pak prostřednictvím manažera platformy půjčují přímo investoři. Nevýhodou je, že na rozdíl od banky je pro platformu složité ověřit bonitu dlužníka, tedy jeho schopnost splácet půjčku. Tento způsob investování tak může být poměrně rizikový.

Kryptoměny


Digitální platidla se stala v posledních letech velmi populární. Díky své vysoké volatilitě přinášejí investorům vysoký potenciál zisku v poměrně krátké době. Jedná se ale zároveň o jedny z nejrizikovějších investic, které mohou ze dne na den bez větších signálů skončit téměř na nule. Ze všech možných virtuálních mincí je dlouhodobě nejstabilnější Bitcoin, kterému se přezdívá digitální zlato. Investoři kryptoměn jsou přesvědčeni, že jejich cena bude dlouhodobě růst. Proto využívají tzv. stakingu, tedy pravidelných investic, které průměrují cenu a alespoň částečně tak kompenzují prudké výkyvy. Ze stejného důvodu tito investoři své digitální mince dlouhodobě drží a neprodávají, nebo jak říkají fanoušci kryptoměn - „hodlují“.

Investování malých částek je dnes oblíbenou záležitostí, která investorům přináší kromě zisku také spoustu zábavy a užitečně stráveného volného času nad zlepšováním své finanční gramotnosti. Navíc žijí v podstatně nižším strachu ze ztráty svých financí než ti, kteří všechno „vsadí na jednoho koně“.


Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama