Jak investovat peníze

Investování vyžaduje nejen finanční prostředky, ale také správnou strategii. Rozumní investoři pečlivě zvažují různé faktory před tím, než se pustí do konkrétních investičních příležitostí. Proto se v tomto článku podíváme na klíčové aspekty výběru investiční strategie.

Jak investovat peníze
Štěpán Křeček
Štěpán Křeček

Jakou částku investovat?


Asi základní otázkou, kterou by si měl investor upřímně položit, je, kolik financí hodlá investovat. Je důležité si při tom uvědomit, že ať už peníze leží kdekoli, mají v sobě potenciál. A když není využitý, dochází ke ztrátě z promeškané příležitosti. Z pravidelných měsíčních příjmů se zodpovědný člověk snaží vytvořit si rezervu na budoucnost.

Investiční kapitál


Investiční kapitál se tak v zásadě dá rozdělit do dvou případů. Pravidelné úspory a již nastřádané nebo jinak získané větší částky. S oběma se dá naložit různě.
Pravidelné investování. Tento způsob je nejdostupnější investiční variantou. Stačí v podstatě již pár stokorun měsíčně a začínající investor se díky kumulativnímu zhodnocení může časem dostat k výrazně vyšší sumě, než je prostý součet nastřádaných částek.

Reklama

"investor

Jaké druhy investic aktuální trh nabízí?


Na trhu je celá řada nabídek, které tento způsob spoření umožňují. Může se jednat o velmi bezpečné bankovní produkty, jako je například stavební spoření nebo v dlouhodobém horizontu penzijní připojištění. Tyto tradiční produkty však spojuje také relativně nízké zhodnocení, které nemusí pokrývat inflaci. Investiční sektor často nabízí zajímavější možnosti, jako jsou například podílové fondy zaměřené na různá podkladová aktiva od dluhopisů po akcie.

Investoři, kteří mají raději hmatatelnou investici, mohou zvolit investici do zlata. Například díky produktu BHS je možné ukládat postupně menší částky a po čase si naukládat na zlatou cihličku, kterou si pak investor může odnést domů.

Reklama

Investice jednorázové částky


Investoři, kteří již disponují s určitým obnosem a rádi by jej zhodnotili, mají celou řadu možností. Velmi zde záleží na tom, jak vysokou míru likvidity vyžadují – tedy zda chtějí v případě potřeby využívat část investovaných financí před plánovaným investičním horizontem. Pokud se této možnosti vzdají, mají zpravidla k dispozici nástroje s vyšším potenciálem zhodnocení nebo s nižším rizikem.

Investice velké částky


U velkých částek investovaných najednou může být riziko vyšší než u pravidelného investování. Více se totiž projevuje aktuální kondice trhu. Vsadit proto vše na jednu investici v jednu chvíli může být velmi riskantní. Proto investoři své investice rozkládají jak v čase, tak ve výběru různých investičních nástrojů. Od každého mají trochu jiná očekávaní a plní také jiné plány.

Pro zkušené hráče, kteří mají možnost investovat i milionové částky se otevírají ještě zajímavější možnosti v podobě fondů kvalifikovaných investorů. Ty zhodnocují kapitál například nákupem velkých komerčních nemovitostí, soukromých firem nebo třeba vzácných automobilů.

Diverzifikace investic


Právě rozkladu investic mezi různé třídy aktiv, regiony nebo odvětví se říká diverzifikace. Ta je považována za základní kámen úspěšné investiční strategie. Hlavní výhodou tohoto přístupu je snížení celkového rizika portfolia. Když jedna investice ztrácí hodnotu, jiná může tuto ztrátu vykompenzovat. Diverzifikace také umožňuje zachytit růst v různých odvětvích. Celkový mix investic pak odráží preference investora především jeho averzi k riziku a také dlouhodobé plány.

"investiční

Investiční Horizont


V rozhodnutí, jak své investice rozložit je také důležité určit si investiční horizont, tedy čas, po který se investice budou zhodnocovat, než je bude možné znovu přeměnit na peníze. Výběr investiční strategie tedy vychází z osobních cílů. Část financí může být investována do krátkodobých instrumentů, které je možno vybrat zpět během měsíců nebo několika let. Oproti tomu například důchodové zajištění vyžaduje dlouhodobé instrumenty.

Každý časový horizont má své přednosti a rizika. Krátkodobé investice mohou být citlivé na krátkodobé výkyvy na trhu. Proto jde obvykle o konzervativnější portfolia, jako jsou bezpečné dluhopisy velkých firem nebo států. Zajímavou alternativou jsou také státní pokladniční poukázky, které jsou velmi bezpečným aktivem garantovaným přímo Českou republikou. Dlouhodobé investice mohou využívat dlouhodobých trendů a přinášet zajímavější výnos z nakumulovaných zisků.

Díky rozkladu v čase se investoři v delším horizontu častěji odváží investovat do méně stabilních, ale dlouhodobě výnosných aktiv, jako jsou akcie. Jejich hodnota může krátkodobě klesat, ale hodnota kvalitních firem na burze dlouhodobě roste a překonává inflaci.

Tolerance k riziku


Další z významných otázek, které si investor musí položit je, jak moc velké riziko je ochoten akceptovat. Různí lidé nebo instituce mají v tomto ohledu různé potřeby a jedná se o čistě individuální rozhodnutí. Míra rizika se také různí u každého investičního nástroje. Obvykle tedy v portfoliu zkušených investorů najdeme investice více i méně rizikové, rozdělené do různých oborů i nástrojů. Opět tak záleží na účelu investice a také na investičním horizontu, který může případné vyšší riziko snížit.

"asset

Asset management


Opravdu se vyznat ve světě investic vyžaduje roky zkušeností, každodenní práce a vzdělávání. Proto se mnoho investorů spoléhá na profesionály a nechá výběr vhodného portfolia na nich. Tato služba se nazývá asset management a může představovat relativně snadnou cestu, jak efektivně zhodnotit své prostředky. Důležité ale je vybrat vhodného partnera, který prokázal na trhu dlouhodobý úspěch a stabilitu. Například společnost BHS, která tyto služby zajišťuje, se úspěšně na kapitálovém trhu pohybuje už od roku 1993 a účastnila se samotného založení Pražské burzy v roli tvůrce trhu.

[sc:articleform id=11 articleid=3075]

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama