Jak vybrat investici

Při tvorbě investičního portfolia musí investor zvážit celou řadu okolností. Každá investice má své výhody i nevýhody, které je potřeba znát. Naštěstí je možné využít více investičních nástrojů tak, aby si vzájemně své nevýhody vykrývaly. Univerzální návod, jak portfolio sestavit neexistuje. Každý investor má totiž jiné možnosti i potřeby. Obecně se ale dají investice charakterizovat na základě svých vlastností. Když jim investor dobře rozumí, může různé nástroje kombinovat tak, aby to vyhovovalo jeho záměrům. V tomto článku rozebereme několik základních.

Jak vybrat investici
Štěpán Křeček
Štěpán Křeček

Reklama

Reklama


Asset management

Doopravdy porozumět investicím na kapitálovém trhu vyžaduje dlouhé roky vzdělání a praxe. Proto mnoho investorů spoléhá na odborníky. To čím je právník v oboru práva je ve světě investic asset manager. Ten investuje jménem svých klientů a odpovídá za správu jejich majetku a stavbu portfolia. Nemusí se při tom jednat o obří sumy. Mnoho investorů nejdříve asset management vyzkouší s nižší částkou a když jsou se službou spokojeni, mohou její objem zvýšit. Při výběru experta v takto citlivém tématu je vhodné spolehnout se na instituci s dlouhou historií, prokazatelnou úspěšností a jasnou strategií. Proto mnoho investorů spoléhá na BHS, společnost, která pomáhala zakládat český kapitálový trh a má tak již přes 30 let zkušeností. Více můžete zjistit na produktové stránce Asset management. 




Investiční trojúhelník

Základní vlastnosti investice, které je potřeba uvážit, jsou tři – likvidita, riziko a výnos. Asi každý by si přál mít investici s jistým a vysokým výnosem, kterou by navíc mohl kdykoli přeměnit na hotovost. Z pomyslného trojúhelníku těchto tří složek však zpravidla žádná investice nemá všechny tři vrcholy. Každý investiční nástroj však lze podle těchto kritérií hodnotit. Pokud investor správně pozná nebo odhadne jejich míru, má výrazně vyšší šanci učinit dobré investiční rozhodnutí.




Výnosnost

Očekávaná míra výnosu nebo zisku z investice je obvykle hlavní motivací investorů. Vyšší zhodnocení je na trhu ale nejčastěji podmíněno také vyšším rizikem. Například investice do jednotlivých akcií je spojena s velkou mírou nejistoty. Může dosáhnout zisku v desítkách nebo i stovkách procent, ale také může ztratit všechnu hodnotu. Toto vysoké riziko je možné zmírnit investicí prostřednictvím fondu nebo indexu, který sdružuje celý balík mnoha akcií a výnos zde není tak snadno ovlivnitelný výkyvy jednotlivých akciových titulů. Riziko u fondů se obvykle snižuje i díky dlouhodobému investování s delším investičním horizontem. Díky tomu investoři vymění část likvidity za nižší riziko a zachovají si možnost zajímavých výnosů. Jde tedy o hledání správné rovnováhy mezi potenciálním výnosem a rizikem v souladu s investičními cíli.  

Riziko

I v investicích může platit, že risk je zisk – ovšem znamená to také možnost ztráty. Rizikovost investice vyjadřuje míru nejistoty, tedy možnosti ztráty hodnoty investice. Proto si před svým rozhodnutím investor musí promyslet, jaká je jeho averze k riziku. Například uložení financí do spořicího účtu představuje velmi bezpečný a likvidní nástroj. Jeho výnos je však obvykle relativně nízký. Podobně bezpečný může být termínovaný vklad uložený v bance na sjednanou dobu, po kterou je investice nedostupná. Investor tak obětuje likviditu a získá tak o něco vyšší výnos. Zajímavější co do výnosu, ale také s vyšším rizikem jsou produkty navázané na obchody na kapitálových trzích. Pro investora, který se necítí na aktivní obchodování na burze, mohou být vhodné již zmíněné investiční fondy. Zajímavou alternativou je nákup drahých kovů v čele se zlatem. Pohyb jeho hodnoty je často opačný než pohyb akciových trhů a dalších produktů kapitálového trhu. Proto má tendenci vyvažovat dynamická investiční portfolia. V případě jeho poklesu totiž zlato stoupá. A čím vyšší nejistota na trhu panuje, tím více je o zlato zájem.

Likvidita

Dostupnost financí je důležitá pro investory, kteří potřebují mít finanční prostředky rychle využitelné. Investice s vysokou likviditou lze snadno prodat na trhu, zatímco investice s nižší likviditou mohou vyžadovat více času a úsilí. Nejjednodušší uložení financí je na spořicím účtu, kde jsou hned k dispozici, ale výnos je nízký. Snadno zpeněžitelná jsou také aktiva obchodovaná na burze, jako jsou akcie, komodity, různé deriváty či měnové páry (forex). Jejich přímý nákup s sebou však nese nutnost rozumět trhu a přijmout vysoké riziko. Investice prostřednictvím fondu přenechává tuto povinnost na odborných portfolio manažerech, ale daní za to je část výnosu i likvidity. Když investor plánuje delší investiční horizont, může se vzdát části likvidity a vyměnit ji za vyšší výnos a nižší riziko. Příkladem toho jsou dluhopisy, které vyplatí sjednanou částku po určité době v horizontu let. Tyto cenné papíry jsou bezpečnější (a tedy i méně výnosné), když je dlužníkem stát nebo velká korporace. Naopak méně jistým, zato však výnosnějším jsou dluhopisy menších firem a startupů. Mezi méně likvidní a potenciálně výnosné patří i alternativní investice, jako jsou umělecké předměty nebo třeba sběratelská auta. Jak je zřejmé, každý investiční nástroj má své nevýhody a ideální produkt neexistuje.  

[sc:articleform id=11 articleid=3008]


Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama