Jihokorejská automobilka Hyundai plánuje v Indii zřejmě rekordní nabídku akcií

Indická divize jihokorejské automobilky Hyundai Motor příští týden zahájí primární nabídku akcií. Bude to první vstup mateřské firmy Hyundai na burzu mimo Jižní Koreu, první primární nabídka akcií automobilky v Indii od roku 2003 a zřejmě také zatím největší nabídka akcií v Indii. Uvedla to dnes agentura Reuters.

Jihokorejská automobilka Hyundai plánuje v Indii zřejmě rekordní nabídku akcií
 Redakce
Redakce

Hyundai očekává, že z nabídky získá 3,3 miliardy USD (76,3 miliardy Kč). Tyto peníze chce použít na posílení výzkumu a vývoje nových automobilů. Plánuje také přeměnit Indii ve výrobní centrum pro rozvíjející se trhy.

Automobilka zatím stanovila cenu za jednu akcii v rozmezí 1865 až 1960 rupií. To celou divizi Hyundai Motor India ohodnocuje až na 19 miliard USD (zhruba 440 miliard Kč). Mateřská firma Hyundai plánuje prodat na trhu 17,5 procenta akcií, obchodovat by se s nimi v Bombaji mělo začít 22. října.

Reklama

Primární nabídka bude druhou největší na světě v letošním roce. Přichází v době, kdy indický akciový trh dosahuje rekordních hodnot.

Indie je třetím největším automobilovým trhem na světě. Lídrem trhu je společnost Maruti Suzuki, která vstoupila na burzu v roce 2003. Dalším velkým konkurentem firmy Hyundai na trhu je domácí Tata Motors. Hyundai je podle objemu prodeje druhou největší automobilkou v Indii s podílem na trhu osobních aut přibližně 15 procent. Jednička Maruti Suzuki má více než 40procentní podíl.

Společnost Hyundai od svého vstupu na indický trh před 28 lety získala popularitu díky svým cenově dostupným vozům, jako je Santro a SUV Creta. Od roku 2027 plánuje v Indii začít uvádět na trh nové elektromobily a hybridní auta a zřizovat dobíjecí stanice. V současnosti má Hyundai v Indii jeden výrobní závod s kapacitou výroby 824.000 vozů ročně. Auta z něj jsou určena pro domácí výrobu a vývoz. Druhý závod by měl zahájit výrobu v příštím roce. V příštích třech až čtyřech letech chce Hyundai zvýšit výrobu v zemi o 30 procent.

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama