Každé sté pivo na světě pochází z České republiky

V důsledku pandemie byly v loňském roce uzavírány hospody a lidé omezovali své kontakty...

Každé sté pivo na světě pochází z České republiky
 Redakce
Redakce

V důsledku pandemie byly v loňském roce uzavírány hospody a lidé omezovali své kontakty. To vedlo ke snížení světové produkce piva o 92 milionů hektolitrů. Celkem bylo vyrobeno 1,82 miliardy hektolitrů piva, což byl nejhorší výsledek od roku 2008.

Produkce piva se sleduje ve 172 zemích. Pouze ve 37 z nich došlo v loňském roce k navýšení produkce oblíbeného zlatavého moku. Česká republika mezi ně nepatřila a svou produkci snížila z 21,61 na 20,12 milionu hektolitrů. Přesto se stala 18. největším producentem piva na světě a 9. největším v Evropě.

Reklama

 

Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:

Reklama



Nejvíce piva opět uvařila Čína. Ta byla následovaná Spojenými státy a Brazílií. Pozici největšího evropského producenta piva obhájilo Německo. Za ním se umístilo Rusko a Polsko. Slovensko obsadilo 79. pozici na světě a skončilo za Rakouskem, které se umístilo na 33. místě. 


[sc:articleform id=10 articleid=1558]




"Největším výrobcem piva na světě byla v loňském roce společnost Anheuser-Busch InBev z Belgie, pod kterou patří značky Budweiser, Stella Artois či Beck’s. Dokonce můžeme říct, že každé čtvrté pivo pocházelo právě z této produkce. Na druhé příčce se umístila nizozemská společnost Heineken s podílem 12,2 procenta na světové produkci. Třetí v pořadí skončila společnost Carlsberg z Dánska."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama