Kofola dosáhla na tržní očekávání

Společnost naplnila tržní očekávání a překonala odhadovaný zisk EBITDA...

Kofola dosáhla na tržní očekávání
 Redakce
Redakce

„Společnost naplnila tržní očekávání a překonala odhadovaný zisk EBITDA,“ říká analytik BHS Timur Barotov.

Kofola včera vykázala předběžné zisky, ve kterých uvádí růst tržeb v souladu s očekáváním o 15,4 % na 1 810 mil. Kč. Meziročně za celý poslední rok tržby vzrostly o 18,7 % na 7 880 mil. Kč. Přizpůsobení cen výrobků inflačnímu prostředí udrželo zdravý růst tržeb a poukazuje na schopnost společnosti nastavovat si vyšší ceny.

Reklama

Provozní zisk EBITDA společnosti za rok 2022 překonal průměrné očekávání trhu o nižší desítky milionů na 1 110 mil. Kč a meziročně se tak jedná o pokles o 1,8 %. Ovšem ve 4Q22 meziročně vzrostl provozní zisk o 62 % na 230 mil. Kč a to i přesto, že se jedná o sezónně slabší čtvrtletí pro společnost. 

Společnost tak efektivně hospodařila s výrobními náklady a také pomohly mírnější, než očekávané inflační tlaky na ceny obalů a energií. Dařilo se segmentům Fresh&Herbs a UGO, jež stimulovaly růst provozního zisku. Společnost se k letošnímu výhledu vyjádřila mírně konzervativně s prognózovaným růstem tržeb o 12 % a provozní zisk EBITDA zhruba na podobné úrovni, jako minulý rok. Provozní úroveň společnosti pravděpodobně zatíží vyšší ceny energií, ochlazení poptávky a vyšší náklady na vstupní suroviny. Kofola indikovala dividendu v hodnotě 11,3 Kč na akcii, která se má vyplácet letos a v současnosti se jedná o 4,5% dividendový výnos. Celkově tak společnost více než naplnila tržní očekávání a poskytla konzervativnější výhled na rok 2023.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama