Komerční banka chce vyplatit rekordní dividendy

Výsledky hospodaření se ukázaly být konstruktivní...

Komerční banka chce vyplatit rekordní dividendy
 Redakce
Redakce

„Výsledky hospodaření se ukázaly být konstruktivní, což mimo jiné potvrzuje i rekordní výše navrhované dividendy,“ říká analytik BHS Timur Barotov.

Komerční banka dnes v 7:00 ráno zveřejnila své výsledky hospodaření za 4. kvartál 2022. Celkově vzato se jedná o silná čísla a bance se dařilo, což mimo jiné potvrzuje i rekordní výše navrhované dividendy.

Reklama

Meziročně celkové výnosy za poslední čtvrtletí vzrostly o 10,4 % na úrovni 9,6 miliard Kč. Největší vliv na tento růst měla nízká srovnávací základna z roku 2021 a rostoucí objem úvěrů. Celkové množství poskytnutého úvěru tak vzrostlo o 6,2 % za loňský rok na 785 miliard Kč. Hlavním tahounem úvěrů byly úvěry pro podniky, naopak zpomalila poptávka po úvěrech spotřebitelských a pro účely bydlení. Čistý zisk taktéž rostl na meziroční bázi tempem 11,0 % a dosáhl na úroveň 4,6 miliard Kč.

Celoročně společnost dokázala zvýšit výnosy o 23,2 % na 38,6 miliard Kč. Provozní náklady vzrostly o 6,1 % na 16,0 miliard Kč a čistý zisk o 37,9 % na 17,6 miliard Kč. Počet klientů banky meziročně vzrostl o 27 000 na 1 652 000 klientů.

Reklama

Představenstvo banky navrhlo vyplatit dividendu v rekordní výši 11,5 miliard Kč neboli 60,42 Kč na akcii. O jejím případném vyplacení rozhodne 20. dubna 2023 valná hromada.

Výhled předsedy představenstva Jana Juchelky na rok 2023 je spíše konzervativní, když varoval proti vysoké inflaci, snižujícím se maržím a zpomalující ekonomice. Dodal, že tyto události určitě ovlivní výsledky společnosti v tomto roce.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama