Koruna testuje hranici 25 EUR/CZK

Koruna má za sebou poklidný týden, kdy se pohybovala ve velmi úzkém koridoru okolo 25 EUR/CZK. Tuto psychologickou hranici nakrátko prolomila během úterka a středy, poté se opět vrátila nad zmíněnou úroveň. Tuzemský kalendář byl téměř prázdný: Jedinou zajímavější událostí bylo zveřejnění zpřesněného odhadu růstu české ekonomiky ve 2. čtvrtletí.

Koruna testuje hranici 25 EUR/CZK
Martin Kron
Martin Kron

Statistiky byl potvrzen mezičtvrtletní růst o 0,3 %, v meziročním srovnání došlo k revizi směrem výše z 0,4 % na 0,6 %, nicméně růst lze hodnotit spíše jako animózní, což se projevilo takřka nulovou reakcí ze strany finančních trhů. Vyšší volatilitu nezpůsobily ani úvodní odhady srpnové inflace v Německu a následně v celé eurozóně. V případě našeho západního souseda inflace podle metodiky Eurostatu klesla přesně na 2% inflační cíl a podle národní metodiky dokonce těsně pod tuto hranici, na 1,9 %. V eurozóně se meziroční inflace snížila z 2,6 % na 2,2 % a jádrová inflace z 2,9 % na 2,8 %. Tento cenový vývoj zvyšuje pravděpodobnost zářijového snížení sazeb ze strany ECB. Pohyb na páru EUR/CZK byl ale nicotný, jelikož se tento krok od centrálních bankéřů široce očekává. V závěru týdne byl v USA publikován výsledek cenového indexu PCE, který zůstal v červenci na stejné úrovni jako v červnu (2,5 %). Podobně tomu bylo i v případě jeho jádrové složky (2,6 %), ačkoli trh predikoval mírný nárůst (2,7 %). Fed tak má volnou cestu k zahájení cyklu uvolňování měnové politiky na svém zářijovém zasedání, pravděpodobně v rozsahu standardních 25bb. To mírně pomohlo dolaru, který nepatrně smazal část svých ztrát vůči euru a zamířil k hranici 1,11 EUR/USD. Z důvodu posledního vývoje EUR/USD je ovšem naše prognóza aktuálně pod revizí.

Tento týden přinese spousty dat z ČR od úterního růstu nominálních i reálných mezd ve druhém čtvrtletí, přes čtvrteční výsledky v maloobchodě až po páteční údaje z průmyslu i zahraničního obchodu. Vše z tohoto výčtu může mít dopad na korunu, nicméně patrně nejdůležitější data dorazí v rámci tohoto týdne z amerického trhu práce. Pozornost bude věnována zejména pátečním údajům o nezaměstnanosti a počtu nově vytvořených pracovních míst mimo zemědělský sektor. Výsledky z minulého měsíce způsobily paniku na finančních trzích, což kromě masivního výprodeje akcií vyústilo také v silné oslabení dolaru. Investoři začali sázet ve vyšší míře na výraznější snížení sazeb až o 50bb na zářijovém zasedání Fedu, v posledních dnech ovšem došlo ke korekci a očekává se spíše standardní snížení o 25bb. Pokud by se opakoval scénář horších než predikovaných výsledků, sázky na snížení o 50bb by se mohly zvýšit, což by opět dostalo dolar pod tlak. Koruna by z takového vývoje ale pravděpodobně profitovala.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama