Lékárny Pilulka loni zvýšily svou ztrátu

Meziročně zhruba o 12 procent klesly i tržby na 2,1 miliardy korun...

Lékárny Pilulka loni zvýšily svou ztrátu
 Redakce
Redakce

Česká skupina lékáren Pilulka loni zvýšila svou čistou ztrátu na 175,9 milionu korun. Meziročně se tak ztráta skupiny prohloubila o více než 110 milionů korun. Meziročně zhruba o 12 procent klesly i tržby na 2,1 miliardy korun. Za poklesem stojí především náklady na neúspěšné zahraniční expanze a na transformační opatření skupiny. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti.

Rok 2023 byl podle spolumajitele a člena představenstva Pilulky Martina Kasy ve znamení restrukturalizace a adaptace skupiny na nové tržní podmínky. V rámci změn se chce firma zaměřit na své dosud ziskové aktivity. Jde především o provoz on-line lékáren v České republice a na Slovensku a provoz vlastních a partnerských kamenných lékáren v Česku.

Reklama

Loni v létě se společnost naopak rozhodla ukončit své podnikání v Rumunsku, ke konci roku pak skončila také v Rakousku a Maďarsku. Podle Kasy by na další působení v těchto zemích vyžadovalo mnohamilionové investice, které by ale v současné době nebyly pro podnik udržitelné. "Tímto krokem chceme upevnit naši pozici a zaměřit se na trhy, kde vidíme největší potenciál pro růst a stabilitu společnosti v nadcházejících letech," podotkl Kasa.

Změny se týkaly také zaměstnanců napříč celou skupinou. Jejich počet loni klesl o více než 120 na 260 zaměstnanců. Největší část pracovníků skončila v centrále firmy.

Reklama

Pilulka je největší on-line lékárna v České republice a na Slovensku. Společnost založili bratři Kasové se záměrem významně se podílet na digitalizaci a modernizaci evropského lékárenství. Loni v červnu Pilulka ukončila úpis nových akcií na trhu Start pražské burzy, při kterém získala kapitál v celkové hodnotě 67,4 milionu korun.


Zdroj: ČTK

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama