Loňský rok byl ve znamení druhé nejvyšší inflace od vzniku České republiky

Z meziročního pohledu dosáhla míra inflace v prosinci na úroveň 15,8 procenta..

Loňský rok byl ve znamení druhé nejvyšší inflace od vzniku České republiky
 Redakce
Redakce

Z meziročního pohledu dosáhla míra inflace v prosinci na úroveň 15,8 procenta. Průměrná míra inflace za celý loňský rok se pohybovala na úrovni 15,1 procenta. V závěru roku 2022 pomáhaly krotit inflaci státní zásahy v podobě zavedení úsporného tarifu a odpuštění poplatku za podporované zdroje energie.

Začátek roku je doprovázen přeceňováním ze strany obchodníků. Je proto možné, že první měsíce v letošním roce budou stále ve znamení velmi vysoké inflace. Následně by se situace měla začít zlepšovat a inflace v průběhu roku klesne na jednocifernou úroveň. Stále se však bude pohybovat v násobcích inflačního cíle.

Reklama

Bohužel nelze vyloučit, že nás vyšší inflace bude trápit déle, než si nyní připouštíme. Mění se totiž inflační očekávání lidí a jednotlivé subjekty v ekonomice na sebe reagují tím, že zdražují, protože zdražuje jejich okolí. To může způsobit relativně dlouhou setrvačnost inflačních tlaků, které budou bránit k návratu na inflační cíl.

Mezi položky, které aktuálně nejvíce zdražují, patří mouka, drůbeží maso, mléko, vejce, cukr, zemní plyn či tuhá paliva. Stále se jedná především o nezbytné položky spotřebního koše. Jejich zdražování má negativní vliv především na sociálně nejslabší skupiny obyvatel, které mají problém vyjít s penězi.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama