Monetě stoupl zisk o 101 procent

Provozní výnosy vzrostly o 13,1 procenta na 6,1 miliardy korun...

Monetě stoupl zisk o 101 procent
 Redakce
Redakce

Čistý zisk Moneta Money Bank za letošní první pololetí stoupl meziročně o 100,7 procenta na 2,9 miliardy korun. Provozní výnosy vzrostly o 13,1 procenta na 6,1 miliardy korun. Provozní náklady naopak meziročně klesly o 1,9 procenta na 2,8 miliardy korun. Banka o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Dobré ziskovosti banka dosáhla díky vyšším úrokovým sazbám, příznivým nákladům na riziko i stabilním provozním nákladům. Čisté úrokové výnosy Monetě meziročně stouply o 18,2 procenta.

Reklama

Základní úroková sazba nyní činí sedm procent a je nejvyšší od roku 1999. Naposledy ji bankovní rada České národní banky zvedla o 1,25 procentního bodu na konci června. Důvodem je vývoj inflace a rostoucí inflační očekávaní.

Na nižší provozní náklady Monety měla vliv jednorázová kompenzace nákladů spojená s ukončenou akvizicí za 113 milionů korun. Pokud by se provozní náklady očistily o tuto kompenzaci, meziročně by o dvě procenta vzrostly hlavně kvůli tlaku na mzdové a administrativní náklady.

Reklama

"Ekonomický výhled na zbytek roku je nejistý a bude se pravděpodobně zhoršovat v důsledku inflačních tlaků doma i v Evropě a pokračujících důsledků ruské agrese na Ukrajině. Nevylučujeme, že v druhé polovině letošního roku budeme muset vytvořit dodatečné opravné položky k úvěrům i zaúčtovat dodatečné daňové náklady," uvedl ředitel Monety a předseda představenstva Tomáš Spurný. Dodal, že v druhé polovině roku chce vedení skupinu Moneta připravit na pravděpodobný příchod recese.

Úvěrové portfolio banky se meziročně rozrostlo o 11,7 procenta na 267,1 miliardy korun. Pomohl tomu mimo jiné nárůst retailových úvěrů o 12,7 procenta na 184,2 miliardy korun. Objem nových spotřebitelských úvěrů a úvěrů na nákup vozidel zůstal stabilní na 9,2 miliardy korun, respektive 0,7 miliardy korun. "Naopak objemy nových hypotečních úvěrů meziročně poklesly o 44 procent v důsledku výrazného růstu tržních úrokových sazeb," uvedla banka.

Počet klientů banky vzrostl na 1,5 milionu z 1,36 milionu před rokem. Většinu tvoří retailoví klienti.

Banka uvedla, že 80 procent čistého zisku na první polovinu roku plánuje vyhradit na budoucí výplatu dividend.

Moneta Money Bank je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze. Akcionáři banky loni v prosinci odsouhlasili spojení Monety s bankovní částí skupiny PPF. Na konci května ale obě strany na návrh PPF uzavřely dohodu, že ukončí proces spojení. Důvodem byl mimo jiné negativní vývoj ekonomiky.


Zdroj: ČTK

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama