Morgan Stanley má kvůli poklesu příjmů z investičního bankovnictví nižší zisk

Pokles zisku byl ale mírnější, než očekávali analytici...

Morgan Stanley má kvůli poklesu příjmů z investičního bankovnictví nižší zisk
 Redakce
Redakce

Zisk americké investiční banky Morgan Stanley se ve třetím čtvrtletí meziročně snížil zhruba o devět procent na 2,4 miliardy dolarů (56 miliard Kč). Firma to oznámila v dnešní tiskové zprávě. Výsledky negativně ovlivnil propad příjmů z investičního bankovnictví. Pokles zisku byl ale mírnější, než očekávali analytici, zejména díky růstu příjmů ze správy majetku, uvedla agentura Reuters.

Celkové příjmy společnosti se zvýšily asi o dvě procenta na 12,3 miliardy dolarů. Banka vykázala zhruba pětiprocentní nárůst příjmů ze správy majetku, příjmy z investičního bankovnictví, které zahrnují poplatky za poradenství pří fúzích a akvizicích, se však o 27 procent snížily.

Reklama

"Ačkoli podmínky na trhu zůstaly nejednoznačné, firma dosáhla solidních výsledků," uvedl šéf banky James Gormann.

Globální aktivita v oblastí fúzí a akvizicí je už téměř dva roky v útlumu a ve třetím čtvrtletí nevykázala žádné výraznější známky zlepšení. Zájem firem o fúze a akvizice podkopávají vyšší úrokové sazby, prověrky ze strany antimonopolních regulátorů a nejistota ohledně budoucího hospodářského a geopolitického vývoje.

Reklama

Dnešní zpráva Morgan Stanley zakončuje zveřejňování výsledků největších amerických bank za třetí čtvrtletí, které byly převážně příznivé. Banky těžily zejména z vyšších úrokových příjmů. Největší americká banka JPMorgan Chase & Co minulý týden například oznámila, že její čtvrtletní zisk meziročně vzrostl o 35 procent na 13,15 miliardy dolarů.


Zdroj: ČTK

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama