Největší růst tržeb vykázali obchodníci, kteří v loňském roce trpěli kvůli covidovým opatřením

Podle říjnových dat očištěných o kalendářní vlivy došlo k meziročnímu zvýšení maloobchodních tržeb o 7,2 procenta...

Největší růst tržeb vykázali obchodníci, kteří v loňském roce trpěli kvůli covidovým opatřením
 Redakce
Redakce

Podle říjnových dat očištěných o kalendářní vlivy došlo k meziročnímu zvýšení maloobchodních tržeb o 7,2 procenta. Výrazný nárůst tržeb o 11,9 procenta byl zaznamenán u nepotravinářského zboží. U pohonných hmot se tržby zvýšily dokonce o 15,0 procenta. Naopak u potravin tržby klesly o 1,7 procenta.

V říjnu 2021 vykázaly internetové obchody meziroční růst tržeb o 3,7 procenta. Tento údaj je však zkreslen vysokou srovnávací základnou z předchozího roku. Tehdy se uzavíraly kamenné prodejny a lidé začali masově nakupovat na internetu, proto v říjnu 2020 narostly tržby e-shopů o 31,5 procenta.

Reklama

 

[sc:mediahub id=388]

Reklama


Letos v říjnu naopak vykázaly vysoký růst tržeb specializované prodejny s oděvy a obuví, výrobky pro kulturu, sport a rekreaci, ptodejny s kosmetickými a toaletními výrobky či výrobky pro domácnost. Jedná se o prodejny, které byly v loňském říjnu výrazně zasaženy covidovými opatřeními. To nám jasně ukazuje, jak uzávěry v ekonomice dokážou rozhodit statistická data.


Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama